Znáte ty nejoblíbenější pohádky Zdeňka Trošky?

Znáte ty nejoblíbenější pohádky Zdeňka Trošky?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se řekne jméno Zdeněk Troška, co si nejdříve vybavíte? Možná to bude některá z jeho komedií, nebo pohádka. Ostatně ta je jeho oblíbeným žánrem. Pojďme se tedy podívat, pod kterými filmovými pohádkami je Zdeněk Troška jako režisér podepsán.

Bota jménem Melichar

Vůbec prvním filmem, který Zdeněk Troška natočil, byla komedie Bota jménem Melichar (1983) pro děti a mládež, ale pohádkou v pravém slova smyslu nebyl. Ty přišly později. Příběh měl detektivní zápletku a zazněl v něm i tehdejší velký hit – písnička Holky z naší školky. Film získal celkem 19 ocenění, a to nejen doma, ale i v zahraničí.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Zdeněk Troška se ukázal jako znamenitý režisér pohádek. Těm jeho nechybí poetika, vtip, humor i hezká výtvarná stránka. Není proto divu, že se s nimi každým rokem můžeme setkat v televizi během Vánoc a že se na jejich opakování diváci těší. První pohádkovým příběhem, který Zdeněk Troška natočil, byla pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci z roku 1987.

Víte, že křídla ševce Jíry, s jejichž pomocí létal, byly vytvořené na základě návrhu z 15. století, jehož autorem nebyl nikdo jiný než Leonardo Da Vinci? Jenže k tomu, aby švec vzlétl bylo zapotřebí použít jeřáb. Pohádka se natáčela na hradech Bouzov a Frýdštejn u Malé Skály. Film se líbil i v zahraničí, kde na Mezinárodním filmovém festivale v Chicagu získal první cenu.

Princezna ze mlejna 1 a 2

Opravdovým hitem mezi Troškovými pohádkami je Princezna ze mlejna 1 a Princezna ze mlejna 2. První vznikla v roce 1994, druhý film pak o šest let později. Opět se tu můžeme setkat s krásnými kulisami mlýna, který vypadá jako opravdový, přestože byl vytvořen z polystyrenu a kartonu. Film se natáčel v jižních Čechách v okolí Bavorova a dočkal se i promítání v dalekém Singapuru a Hongkongu.

Z pekla štěstí 1 a 2

V Troškových pohádkách vystupují pohádkové postavy, které známe z českých pohádek. Jsou to zejména hodní a často popletení čertové nebo vodníci, kteří jsou hlavnímu hrdinovi nápomocni při zvládání nástrah. To platí také pro pohádku Z pekla štěstí (1999), která se dočkala také pokračování. Natočená byla podle příběhu Jana Drdy „Český Honza“. Jako exteriéry posloužil zámek v Telči nebo skanzen v Přerově nad Labem. Pohádka Z pekla štěstí 1 se stala třetím nejnavštěvovanějším filmem v roce 1999.

Nejkrásnější hádanka

Předlohou pohádky Nejkrásnější hádanka (2008) byla Zdeňkovi Troškovi opět kniha Jana Drdy. I v této Troškově pohádce je v hlavní roli chytrý, leč chudý chasník, který si musí svou lásku k dceři sedláka zasloužit. A opět si režisér vybral prostředí jeho oblíbených jižních Čech. Tentokrát se natáčelo také na zámcích Žleby a Sychrov. Pohádka získala Cenu dětské poroty na 40. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hoffmana v Ostrově nad Ohří.

Čertova nevěsta

Z roku 2011 pochází další Troškova pohádka – Čertova nevěsta. Nechybí jí tolik oblíbená režisérova laskavost a pohádková atmosféra, dokreslené příjemně se poslouchající hudbou. Pohádka byla natočena na motiv Spravedlivý Bohumil od Boženy Němcové. K natáčení se využilo exteriérů a interiérů na zámcích Buchlovice, Ploskovice, zřícenině hradu Choustník, interiér Čertova mlýna vznikl v barrandovských ateliérech. Pochopitelně nechybějí ani trikové záběry, kterých bylo celkem 195.

Čertoviny

Předposlední Troškovou pohádkou jsou Čertoviny z roku 2017. Opět se v hlavních rolích objevují neposední čertové, kteří si musejí odpykat trest ve světě lidí, aby se mohli vrátit zpátky do pekla. Natáčelo se v malebných vesničkách v jižních Čechách, na tvrzi v Drslavicích a skanzenech Třebíz a Přerov. Pohádka Čertoviny se staly třetím divácky nejúspěšnějším českým filmem v roce 2018.

Zakleté pírko

Zatím poslední Troškovou filmovou pohádkou je Zakleté pírko z roku 2018, u níž se podílel také na scénáři. Motiv převzal z knihy ruských pohádek Krása nesmírná, konkrétně se nechal inspirovat pohádkou Peříčko Finista Jasného sokola. V pohádce si zahrál i interiér kostela v Lukové nedaleko Manětína, který je znám díky ze sádry odlitým sochám věřících.

A kterou pohádku máte nejraději vy?

Zdroj článku:
  • autorský text