Divné libůstky, úchylka v podobě péče o knír a naprosto geniální dedukce: To je nejznámější detektiv na světě, Hercule Poirot

Divné libůstky, úchylka v podobě péče o knír a naprosto geniální dedukce: To je nejznámější detektiv na světě, Hercule Poirot
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David Suchet dokázal před začátkem natáčení přečíst všechny knihy o Poirotovi, které Agatha Christie napsala, nebyl totiž spokojený s předchozími adaptacemi. Netušil, že tato role se stane jeho životem po dobu 24 let a přinese mu slávu ve více než stovce zemí světa.

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí. První série byla natočena v roce 1989 a zájem o seriál dle předlohy královny detektivek Agathy Christie je i po letech překvapivě velký.  

Populární seriál je plný zajímavostí

Postavu Hercula Poirota stvořila Agatha Christie v pouhých 25 letech.

Pro Davida Sucheta bylo nejtěžším natáčením práce na epizodě Vražda v Mezopotámii (v osmé sérii natáčené v roce 2001). Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku (dřívější Mezopotámii) natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Detektiv musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu.

Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími.

Zatímco někteří herci mají obavu, že po tak dlouhém natáčení budou navždy spojováni se svou postavou a budou tzv. „zaškatulkováni“, David Suchet velmi brzy pochopil, že vytváří mimořádnou roli, která ho proslaví po celém světě. Stal se také „odborníkem“ na práci Agathy Christie a v tomto postavení byl hostem v celé řadě pořadů s detektivní tematikou.

Do role naskočil už nějaký čas před natáčením a jako detektiv vystupoval i doma, což muselo být velmi úsměvné. Splnilo to účel a na roli byl skvěle připravený. Jako Poirot se choval během natáčení i když nebyl v záběru, protože usoudil, že to bude pro jeho postavu užitečnější.

záběr ze seriálu, zdroj: © Česká televize

David Suchet k této postavě natolik přilnul, že si vyžádal, aby natáčení poslední smutné scény umírání nebylo necháváno na konec, ale natočilo se s předstihem a po ní ještě natáčení pokračovalo. Herec se tak snadněji se svou postavou rozloučil.

Seriál se v současné době vysílá na ČT1, nejbližší epizoda je 11. 8.

Zdroj článku: