Leonardo da Vinci: rozporuplný vědec, vynálezce a umělec, který dal lidstvu řadu uměleckých pokladů, se vrací do kin

Leonardo da Vinci: rozporuplný vědec, vynálezce a umělec, který dal lidstvu řadu uměleckých pokladů, se vrací do kin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
13.8.2020 se vrací do kin dokument Leonardo da Vinci: Génius v Miláně, který byl natočen u příležitosti velkolepé výstavy EXPO 2015 v Miláně. Expozice byla průřezem životního díla Leonarda da Vinciho. Do té doby nebylo nikdy jeho dílo v tak ucelené podobě vystaveno.

Tento zajímavý dokument vznikl jako pocta a sonda do života geniálního a všestranně nadaného člověka, který nechal za svým životem nesmazatelnou stopu. Prostřednictvím tohoto snímku mají příležitost všichni nadšení obdivovatelé historie navštívit místo, kam se nedostali v reálné době konání výstavy a prohlédnout si tak umělecké a vědecké poklady, které nám tento záhadný, trochu výstřední a všestranně nadaný Ital zanechal.

Popularizace Leonarda da Vinciho

Příznivci historického fantasy seriálu Da Vinciho démoni (2013-2015) mohou srovnat tento oblíbený seriál s realitou doby, ve které Leonardo da Vinci žil a tvořil.

Kromě obrazů, mezi kterými nechyběla Poslední večeře, kterou už díky oblíbenosti filmu Šifra mistra Leonarda (2006), zná široká veřejnost, dokument o výstavě představuje i originální rukopisy, různé nákresy i tajemné poznámky, které probouzí v divákovi fantazii a dělají tohoto umělce a vědce ještě tajemnějším.

Zdokumentovaný život

Leonardo Da Vinci musel být velice aktivní člověk, který se zajímal o sochařství, malířství, matematiku, geometrii, přírodní vědy, lidskou anatomii i architekturu. Právě pro jeho všestranný talent, který vybočuje z doby před pěti stoletími, se stala tato osoba podnětem k mnoha konspiračním teoriím.

Průřez životem a tvorbou však také ukazuje člověka, který byl lehkovážný a nezodpovědný a často svým talentem doslova mrhal. Kromě dokončených uměleckých skvostů, nám zanechal i mnoho nedokončených děl, od kterých odešel proto, že už měl v představách další projekt.

V jedné dobře zdokumentované etapě svého života, kdy působil ve Florencii, kde vládli Medicejové, je zmínka i o jeho působení v Miláně, kde se živil jako vojenský inženýr a rovněž úspěšný organizátor velkých oslav a společenských her.

Právě jeho všestrannost mu dovolila slušně přežívat i s nedisciplinovaností, kterou byl proslulý. Neživil se tedy jen ze zakázek, které přijímal, ale pro své šlechtice, v jejichž službách pracoval, dělal i různé úkoly od získávání informací, poskytování rad, dohazování žen či obstarávání vzácného zboží.

Pozvánka

Přijďte se tedy podívat na tento zajímavý dokument a na Poslední večeři, kterou Leonardo da Vinci začal malovat pro milánský kostel Santa Maria delle Grazie v roce 1495. Nechte se uchvátit sílou umělcova projevu, která vás vtáhne dovnitř obrazu a budete mít na dosah Jidáše a jeho třicet stříbrných.