Seriálový cynismus na úplně nové úrovni: Ricky Gervaisovo mistrovské dílo „After Life“ se dočká třetí série

Seriálový cynismus na úplně nové úrovni: Ricky Gervaisovo mistrovské dílo „After Life“ se dočká třetí série
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ricky Gervais je známý jako jeden z nejcyničtějších komiků na světě. Žádnému tématu se nevyhne, nebojí se vtipkovat ani třeba o smrti nebo Hitlerovi. Politickou korektnost u něj nemůžeme čekat. A přesně proto jsou jeho seriály vždy hodně oblíbené.

Počátek seriálu „After Life“

Poté co se Gervais postaral o světově uznávaný formát „Kancl“ (který byl adaptován např. v Americe či v Německu), sitcom „Extras“ (kde se v každé epizodě objevila áčková celebrita) a mokumentaci „Derek“, dostal nápad na zajímavý děj pro zcela nový seriál. Hlavním námětem je: jak se bude chovat člověk, kterému osud vzal to nejdůležitější v životě.

After Life – cynismus na úplně nové úrovni

Hlavní postavou seriálu je Tony Johnson, šéfredaktor malého místního časopisu fiktivního městečka Tambury. Dříve byl Tony velice veselý a milý muž. Jenže život si s ním zahrává. Jeho otec má Alzheimerovou chorobu, jeho práce se skládá především z psaní reportáží o divných lidech v městečku, a aby toho nebylo málo, zemře jeho milovaná manželka na rakovinu.

Po smrti své ženy si je Tony jistý: chce spáchat sebevraždu. Jenže jeho pes má hlad. Tony se sice rozhodne žít dál, jenže jen ze dvou důvodů. Musí nakrmit psa a potrestat svět. Od tohoto dne se nebojí udělat co chce, říct co chce a urazit koho chce. Například konečně říct tomu nechutnému pošťákovi, aby mu předem neotevíral dopisy. Nebo poslat vtíravé jehovisty stojící před dveřmi do háje. Tony chápe tento sarkastický cynismus jako super sílu. Pokud by se něco stalo (naštval by někoho silnějšího či ztratil práci), tak se ještě pořád může zabít.

Čím déle pozorujeme Tonyho život, tím častěji se kolem něj objeví lidé, kteří ho mají rádi i jako cynického hajzla a kteří zkouší mu znovu ukázat krásné chvilky a strany života.

Komediální detaily tkví ve slovech

Kdo zná Gervaise ví, že se jeho vtip skládá především z necenzurovaného názoru. Co si myslí, to řekne, a nezajímá ho, jestli by tím mohl někoho urazit. V „After Life“ dokonce zašel tak daleko, že záměrně uráží lidi nebo podle jeho uvážení nesmyslná pravidla svým kousavým sarkasmem (např. on i jeho synovec chtějí v restauraci dětské menu, jenže číšnice mu dětské menu nechce dát. Proto objedná pro synovce dvě dětská menu).

My jako diváci se nejen smějeme, ale současně přemýšlíme nad vlastním životem, nad milovanými lidmi, a několikrát nás tato komedie i rozbrečí. Přesvědčivé herectví, dojemný děj a humorný text dělají z tohoto seriálu oprávněně jeden z nejlepších aktuálních dramedy-formátů. Není tedy divu, že je zasypaný chválou a nominacemi na různé ceny (např. Emmy Award za nejlepšího herce či nejlepší seriál). 

Díky této úspěšnosti bude After Life úplně první Gervaisův projekt, jenž se dočká třetí série (obvykle Gervais končí po druhé sérii, zcela podle mota: Kvalita nad kvantitu). 

Zdroj:

  • autorský text