Hana Maciuchová: Anče z Krkonošských pohádek i Olinka ze Ženy za pultem

Hana Maciuchová: Anče z Krkonošských pohádek i Olinka ze Ženy za pultem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
26. ledna 2021 prohrála svůj boj se zákeřnou nemocí jedna z nejlepších českých hereček – Hana Maciuchová. Odešla pedagožka, dabérka, recitátorka a rozhlasová herečka. Jaká byla její cesta na divadelní prkna a před televizní kameru?

Věrná zůstala Vinohradskému divadlu

Hana Maciuchová byla rodačka z moravského města Šternberk. Narodila se do rodiny vášnivých divadelníků, a tak není divu, že od malička ráda tancovala, zpívala a recitovala, protože geny se nezapřou. A celkem logicky pak směřovala ke studiu herectví. Její alma mater je AMU v Praze, kde se naučila hereckému řemeslu. Už během studií hrála v Divadle za branou. V roce 1971 nastoupila do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do konce svého života. Na jeho prknech ztvárnila řadu nezapomenutelných postav.

Filmová tvorba

Škoda, že film byl k jejímu talentu tak macešský a výraznější hlavní role jí nenabídl. Vidět jsme Hanu Maciuchovou mohli v roli manželky Karla Čapka Olgy Scheinplugové v životopisném dramatu Člověk proti zkáze (1989), který pojednával o posledních letech života českého spisovatele. Toho hrál Josef Abrhám. Oba herci se pak ještě jako manželská dvojice Blažejových sešli při natáčení legendárního televizního seriálu Nemocnice na kraji města.

Televizní tvorba

Více příležitostí k práci a ukázat svůj herecký talent dala Haně Maciuchové televize. Jedna z výrazných rolí byla prodavačka Olinka v televizním seriálu Žena za pultem (1977). Herečka se stala tak populární, že dostala hned několik desítek nabídek k sňatku. Objevila se i v seriálu Chalupáři (1975) jako začínající kadeřnice po vyučení, i když jí v době natáčení bylo už 30 let. Ostatně mladistvý vzhled si Hana Maciuchová zachovávala po celý svůj život.

Nezapomenutelná je jistě role hubaté Anče z pohádkové večerníčkové série Krkonošské pohádky. Na své konto televizní tvorby si pak jako herecká hvězda Hana Maciuchová zapsala televizní díla, jako jsou seriály Dynastie Nováků, Dnes v jednom domě, Třicet případů majora Zemana, Bakaláři. Zazářila i ve spoustě televizních inscenací divadelních her.

Do hereckého nebe odešla herečka s výrazným talentem. Škoda, že své vědomosti už nebude moci dále předávat žákům na pražské konzervatoři, kde působila jako pedagožka.