Opravdová lahůdka pro milovníky filmu: Film Maratonec s českým dabingem

Opravdová lahůdka pro milovníky filmu: Film Maratonec s českým dabingem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Napínavý thriller z roku 1976 s hvězdným obsazením s Dastinem Hoffmanem, Laurencem Olivierem (nominace na Oscara a získání Zlatého glóbu) a Royem Scheiderem režíroval John Schlesinger.

Ve filmu se postgraduální student Tom Levy (Hoffman) zaplete do spiknutí nacistického válečného zločince Christiana Szella (Olivier), jehož cílem je získat ukradené diamanty z bezpečnostní schránky, kterou vlastnil Szellův mrtvý bratr. Levy se do toho nevědomky zaplete.

Zdroj: Archiv ČT

Thomas Levy má bratra Doca, který vystupuje jako ředitel ropné společnosti, ve skutečnosti ale pracuje pro tajnou agenturu. Jednou z Docových prací je sloužit jako diamantový kurýr nechvalně známému nacistickému válečnému zločinci Dr. Christianu Szellovi výměnou za jeho pomoc při pátrání po dalších nacistických válečných zločincích. 

Szell je známý jako der weiße Engel (Bílý anděl) díky své výrazné hřívě bílých vlasů. Je hledaný válečný zločinec a žije z diamantů, které sebral Židům zabitým v Osvětimi. Diamanty jsou uloženy v bezpečnostní schránce v bance v New Yorku a podle potřeby je vybírá jeho bratr Klaus Szell. Poté, co je bratr Dr. Szella zabit, Szell cítí, že už nemůže nikomu věřit, a pokusí se nechat zavraždit všechny obchodníky s diamanty a kurýry, včetně samotného Doca.

Při útěku před několika pokusy o vraždu má Doc podezření, že Szell přijede do New Yorku, aby získal svou drahocennou sbírku diamantů. Doc přijíždí do New Yorku pod rouškou návštěvy bratra Thomase. Schůzka se Szellem se mu však stane osudnou a umírá na zranění, které mu Szell způsobil.

Teprve když je Tom vyslýchaný, pochopí, jakou práci jeho bratr dělal. Vládní agenti si ale myslí, že Doc svému bratrovi před smrtí sdělil závažné informace. Vzápětí je mladík unesený ze svého bytu a mučený Szellem pomocí zubařských nástrojů. Nakonec se z nebezpečné situace dostane, ale tím adrenalinový hon teprve začíná a Tom brzy pochopí, že po dobrém jednat nemůže, protože by mu moc života nezbývalo.

Tom nemůže věřit nikomu, protože i z jeho nové přítelkyně se nakonec vyklubala spolupracovnice Szella, která na něj byla nasazená.

Ve finále dojde mezi Tomem, který už se naučil hrát nebezpečnou hru, a Szellem ke konfrontaci a jen jeden z místa odejde živý.

Připravte se na dvě hodiny naplněné precizním napětím a atmosférou, ve které se divák nenudí a s chutí sleduje osudy postav. Ani na chvíli nebudete chtít od obrazovek odejít. Malou vzpomínku na precizní zpracování filmového příběhu ve stylu 80. let si nenechte ujít.

V českém znění: Ladislav Mrkvička, Jiří Holý, Eduard Cupák, Jan Přeučil, Eva Hudečková, Zdeňek Ornest, Vladimír Šmeral, Karel Houska, Hana Talpová, Jan Kraus, Eva Svobodová, Bedřich Šetena, Ladislav Županič, Jan Kuželka.

Zdroj článku: