Přenosy české tvorby a filmový festival Finále v Plzni

Přenosy české tvorby a filmový festival Finále v Plzni
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letos se koná již 34. ročník filmového festivalu Finále v západočeské Plzni. Tento festival ukazuje pouze a jen české snímky v týdenním intervalu. Jde o akci, kde po dobu celých sedmi dnů jsou po besedách a kulturních domech v Plzni vysílány přenosy všech možných českých filmů.

Ať už se jedná o samostatné filmy, dokumenty, studentské práce a jiné televizní aktivity. Během takových přehlídek je celý festival obohacen o vzácné návštěvy známých herců a hereček. Celý program je pak doplněn o jiné doprovodné akce, jako jsou vystoupení dětí se svými programy, koncerty, různé výstavy s tématikou filmu, nebo třeba také oblíbené autorské čtení.

O co se jedná

Především jde o jakousi oslavu české filmové tvorby. Dnes je velice jednoduché a pohodlné zajít si na chtěný film do kina, ale nasát tu pravou filmovou atmosféru nám žádné kino vynahradit nemůže. Zvláště pak potom, kdy na takovýchto festivalech, jako je Finále Plzeň, můžeme vidět i řadu známých tváří z prostředí českého filmu.

Často ani nestihneme do kina však na film zajít a bohužel již není vysílán. Takhle máme v rámci jednoho týdne možnost zhlédnout několik filmů, premiér, a dokonce i předpremiér. Máme tak na výběr ze 100 českých filmů, které se dostaly do užšího okruhu – a ty nejlepší pak vybírá odborná porota.

Jak vzniklo Finále

Festival Finále známe již více než 30 let. První ročník se uskutečnil v roce 1968 a představil to nejlepší, co čeští umělci doposud vytvořili. Tehdy se udělovala cena Zlatého ledňáčka, kterého získalo několik prestižních českých filmů, jako například Pusinky, Obecná škola nebo Domestik. Po dobu třiceti let se tento festival velmi vyšvihnul a stal se z něj národní filmový festival na nadnárodní úrovni.

Nyní takto můžeme oslavovat českou filmovou tvorbu na zahraniční úrovni, která je navíc doplněná o skvělý doprovodný program a příjemné prostředí.

Zdroje: