Stopy spravedlnosti: Pierce Brosnan a Jackie Chan v trochu zapomenutém akčňáku na Netflixu

Stopy spravedlnosti: Pierce Brosnan a Jackie Chan v trochu zapomenutém akčňáku na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Akční thriller Martina Campbella vychází z románu The Chinaman od Stephena Leathera. V americko-čínské produkci se tak potkaly dvě hvězdy, a přestože je hlavní role kladného hrdiny na bedrech Chana, Peerce Brosnan v roli politika rozhodně za Chanem nezaostává.

Film The Foreigner (u nás také pod názvem Nebezpečný cizinec) vydělal 145 milionů dolarů v celosvětových pokladnách a byl jedním z deseti nejsledovanějších původních filmů Netflixu v roce 2018. Získal obecně příznivé recenze kritiků s chválou za akční scény a mimořádně dobré herecké výkony obou zmiňovaných herců. 

Ngoc Minh Quan je ovdovělý bývalý voják speciálních jednotek z války ve Vietnamu a provozuje čínskou restauraci v Londýně. S podnikem mu pomáhá obchodní partnerka Lim a dospívající dcera Fan. Ta přijde nešťastnou náhodou o život při bombovém útoku, když si vybírá šaty v obchodě vedle budovy, kde vybuchuje nálož.

A Quan žádá spravedlnost za smrt dcery. K atentátu se přihlásila Skutečná IRA a s útoky hodlá pokračovat. Nešťastný muž se chodí neustále ptát do Scotland Yardu, zda už policie pokročila v pátrání, ale velitel policie pro něj moc pochopení nemá. Jen mu radí, aby byl trpělivý a varuje ho, aby se nepouštěl do žádných soukromých akcí proti IRA.

Quan se po nezájmu policie soustřeďuje na náměstka prvního ministra Severního Irska Liama Hennessyho (Brosnan), který byl v dávné minulosti vůdcem IRA, ale jeho ideály byly jiné než cesta, kterou se organizace vydala. Hennessy navenek tvrdí, že útok odsuzuje, ale ani on nemá velkou vůli pro zdrceného Quana něco udělat.

Jackie Chan, zdroj: Denis Makarenko / Shutterstock

Ten je sice trpělivý, ale i on má své hranice, a tak se nakonec rozhodne pro svůj vlastní postup, jak smrt dcery pomstít. Vedení restaurace předává Lim a s předměty, které lze použít na výrobu domácích výbušnin odjíždí do Belfastu.

Liam mezitím zjišťuje, že původ útoku je mnohem složitější, než vypadá. Český Semtex pochází z jejich britských skladů a do teroristického útoku tak mohou být zapletení jeho političtí kolegové.

Liam se pustí na vlastní pěst do pátrání, protože se blíží volby a zviditelnění by mu mohlo prospět. Quan mezitím začal svou misi pomsty a dává o sobě vědět nastraženými bombami.

Vše se ještě zkomplikuje, když si Liam pozve na pomoc svého synovce Seana, který je dobrý stopař, aby mu pomohl nebezpečného Quana dopadnout. Sean sehraje v příběhu zajímavou roli, která odhalí Liamovi dost drsné skutečnosti. Nakonec nebude Quan jeho největším problémem.

Zdroj článku:
  • autorský text