Hoří, má panenko: Co zachránilo režiséra Miloše Formana před odnětím svobody

Hoří, má panenko: Co zachránilo režiséra Miloše Formana před odnětím svobody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celý děj filmu se odehrává kolem hasičského plesu, na kterém má být předán dar v podobě požárnické sekyrky bývalému předsedovi Aloisi Vránovi, jenž malé obci sloužil padesát let. Ovšem celý ples se již od začátku potýká s problémy.

Nejdříve je ukraden z tomboly dort, následně shoří obraz, kandidátky na královnu krásy se schovají na toaletách a v obci vypukne požár. Nakonec je celá tombola rozkradena a lapení pachatele dopadne katastrofálně. Ovšem celou dobu Alois Vrána čeká na svůj čestný dar, dočká se ho?

Miloši Formanovi hrozil soudní spor

Mezi přední tvůrce filmu patří známé trio – Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Právě ti stojí za námětem a scénářem. Režii si vzal pod křídla Miloš Forman, kterému však za film hrozilo vězení až na deset let. Komunisté měli za to, že sabotuje socialistické hospodářství. Celý spor vznikl jen proto, že italský producent Carlo Ponti nedokázal s Formanem vyjít. Forman se naštěstí vězení vyhnul, film odkoupili francouzští producenti.

Scénář si herci museli vymýšlet

Ačkoliv režisér Miloš Forman všude tvrdil, že scénář měli všichni jasně daný, herci tvrdili opak. Scénář žádný nedostali, aby v nich Forman vyvolal spontánnost a věrohodnost. Všichni se shodli, že natáčení s ním nebylo jednoduché, navíc se točilo v noci, protože komparzisté chodili přes den do své práce. Zajímá vás, kolik tehdy takový komparzista dostal? Bylo to 29 Kčs.

Snímek se dostal až do soutěže v Cannes

Filmy Všichni dobří rodáci, O slavnosti a hostech a Hoří má panenko byly zařazeny do soutěže v Cannes v roce 1968. Bylo to nejsilnější zastoupení československé kinematografie na tomto festivalu. Akce nakonec byla zrušena kvůli stávce francouzských filmařů.

Nezapomenutelnou československou komedii můžete shlédnout 9.9. ve 20.00 hodin na Nova Cinema.