Vražda v Orient expresu: Agathu Christie museli přemlouvat členové královské rodiny, aby práva k románu prodala

Vražda v Orient expresu: Agathu Christie museli přemlouvat členové královské rodiny, aby práva k románu prodala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Píše se rok 1930 a Hercule Poirot se těší konečně volnu, které ho čeká. Jeho kamarád mu zařídí poslední místo ve vlaku Orient expres, kde se seznamuje s cestujícími. Kvůli sněhové kalamitě je vlak na své cestě uvězněn a Poirot se setkává s dalším případem, americký byznysman Ratchet je zavražděn.

Detektiv to vůbec nemá jednoduché, protože každý cestující měl důvod, proč Ratchetta zabít. Podaří se Hercule Poirotovi případ vyřešit? Kdo stojí za vraždou amerického boháče?

Autorka předlohy s natáčením nesouhlasila

Agatha Christie zpočátku byla zcela proti tomu, aby se prodávala jakákoliv další práva na její romány. Velmi ji totiž zklamaly filmy z 60. let, za kterými stojí společnost MGM, kde roli slečny Marplové ztvárnila Margaret Rutherford. Až po dlouhém vyjednávání, do kterého se vložil i strýc prince Philipa, lord Louis Mountbatten, Christie souhlasila. Film byl natočený tak, aby se co nejvíce podobal knižní předloze. Velmi se jí líbil, ale stále nesouhlasila s knírem Hercula Poirota.

Ani samotná Alžběta II. si premiéru filmu nenechala ujít

Uvedení filmu probíhalo v londýnském kině ABC. Pozvánky na premiéru filmu dostali všichni významné osobnosti, včetně královny Alžběty II. I Samotná Agatha Christie se zúčastnila, ohromil ji slavnostní banket v Claridge´s. Mimo to to byla také poslední veřejná událost, kde se Agatha objevila.

Tak málo stačilo, aby jedna z hereček dostala Oscara

Ve filmu se objevuje postava princezny Dragonmiroffy, kterou měla původně získat Ingrid Bergmanová. Jenže ta si stála zatím, že je lepší kandidátkou pro postavu Švédky Grety Ohlsonové. Scéna, kde se tato postava projevuje, trvá pět minut. Za tu dobu podala Ingrid Bergmanová neuvěřitelný výkon, za který získala Oscara.

Pátrání detektiva Hercula Poirota můžete sledovat 26.8. ve 20.15. Televize Prima uvede nejnovější zpracování tohoto záhadného příběhu z roku 2017.