Návrat ke staré kriminálce Zlý dům je především vzpomínkou na Ladislava Peška

Návrat ke staré kriminálce Zlý dům je především vzpomínkou na Ladislava Peška
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Smutný příběh slepého důchodce Zíchy (Ladislav Pešek) a jeho přítele Meduny (František Filipovský), který je nalezen mrtev druhý den po oslavě Zíchových narozenin. V první chvíli to vypadá, že se Meduna otrávil plynem.

Policie však případ tak jednoznačně nevidí a postupně odkrývá skutečnosti, které ukazují na vraždu. Zícha sám tuší už od začátku nějakou nekalost. Ladislav Pešek skvěle zahrál svou roli slepce a inteligentního zlomeného muže. Neméně sympaticky se představil i Václav Postránecký v roli mladého vyšetřovatele. Oddychová, poklidná detektivka ze staré školy rozhodně neurazí a připomene pamětníkům celou řadu herců z roku 1971.

Ladislav Pešek se narodil v Brně v roce 1906. Mezi svými hereckými kolegy byl považovaný za „srandistu“. Před kamerami se začal objevovat jako rozverný student, v pozdějších letech ztvárnil celou řadu charakterních rolí, ale nejvíce popularity si získal v pozdním věku, a to rolemi laskavých dědečků a pohádkových postav.

Celá rodina Ladislava Peška byla spjata s divadlem, a tak si svou divadelní premiéru užil už ve třech letech. Z reálky přešel studovat na brněnskou konzervatoř a po třech letech v Brně dostal v roce 1929 nabídku do pražského Národního divadla. V Národním divadle působil Ladislav Pešek 48 let a vytvořil 320 jevištních postav. 

Film mu z počátku nepřipadal zajímavý

Nakonec ale nad touhou po umění zvítězil i praktický přístup k životu. U filmu se vydělávaly peníze. A jeho tehdejší družka Jiřina Štěpničková ho dokázala přesvědčit, aby využil příležitostí, které se mu v hojné míře nabízely.

Většinou hrál, až na výjimky, komické vedlejší postavy. Mezi jeho neznámější role patří postava studenta Ády Čuřila ve filmu Škola základ života!  z roku 1938 a studenta Vojtěcha Kulíka ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše z roku 1939.

Když tyto role hrál, bylo mu už přes třicet, ale jak sám přiznal, do většiny kousků, které ve filmech předváděl, přidal to, co on sám prováděl ve škole.

Myslím, že si člověk musí udržet mládí do smrti, když chce dávat lidem radost a silný zážitek. Snažil jsem se, aby byl kus mládí ve všech postavách, které jsem hrál, i když už stály nad hrobem,

říkával.

 Objevil se několikrát i v pohádkách, například v Obušku, z pytle ven z roku 1955, Strakonický dudák z roku 1955, Čert a Káča z roku 1956 nebo Popelka z roku 1969.

Dvě ze svých posledních rolí vytvořil v komediích Adéla ještě nevečeřela (1977) a Já už budu hodný dědečku! (1978). Seriáloví diváci si Ladislava Peška vybaví i jako doktora Vrtišku v Nemocnici na kraji města. Původně herec po smrti Karla Högera dostal nabídku na hlavní roli. Primáře Sovu ale hrát nechtěl, protože měl pocit, že tak časové náročné natáčení by už nemusel zvládnout. Malá role primáře chirurgie MUDr. Františka Vrtišky mu vyhovovala.

Krimi Zlý dům je k vidění 9.9. na ČT v 15:55.

Zdroje článku:
  • kniha Kdo je kdo v českém filmu, Pavel Hora, Nakladatelství Petrklíč, ISBN 80-7229-131-9,
  • Autorský text