KVÍZ: Legendární seriál Nemocnice na kraji města. Zjistěte z kvízu, jak moc se vám vryl pod kůži

KVÍZ: Legendární seriál Nemocnice na kraji města. Zjistěte z kvízu, jak moc se vám vryl pod kůži
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nemocnice na kraji města diváky uchvátila, a proto pravidelně sedávali celí nadšení nad dalšími epizodami. Nemocniční prostředí lákalo, neboť dávalo nahlédnout za svoji tajuplnou oponu. Seriál navíc rozkrýval i osudy jednotlivých postav, a to i mimo jejich pracoviště.

Jaroslav Dietl údajně čerpal inspiraci z nemocničního prostředí, kde často jako dítě pobýval, a to právě na ortopedii. Jeden z lékařů tehdejšího oddělení se stal předobrazem doktora Štrosmajera. Alžbětě Čeňkové zase vdechl povahu své ženy Magdaleny. S obsazením rolí byly od začátku vcelku problémy – oslovení herci si na roli buď netroufli, nebo pro ni nebyli vhodní z politických důvodů. V průběhu natáčení dokonce zemřel Karel Höger, představitel doktora Sovy, a najít za něj adekvátní náhradu se už zdálo prakticky nemožné. Výborná volba padla na slovenského herce Jaroslava Chudíka, který s radostí nabídku přijal, ačkoliv pro něj byla, kvůli rozdílnému jazyku, opravdu nesnadná. Jeho krásná měkká čeština byla nakonec třešničkou na dortu noblesní povahy doktora Sovy.

Prognóza úspěšnosti projektu podle vedení nebyla dobrá, a tak se dlouze váhalo nad realizací díla, které pravděpodobně neosloví dělnickou třídu, ale pouze inteligenci. Přesto scénárista Jaroslav Dietl dal, spolu s režisérem Jaroslavem Dudkem, v roce 1977 vzniknout největšímu televiznímu projektu všech dob. První série čítala 13 dílů a brzy po premiéře se stala divácky velice úspěšnou. Nejen v Československu, ale popularitu získala i v zahraničí. Divácká úspěšnost přesvědčila Jaroslava Dietla k práci na pokračování. O čtyři roky později vznikla tudíž druhá, sedmidílná série. Diváci byli opět nadšeni. Další pokračování ovšem Dietl rázně zamítl s tím, že postavy byly vyčerpány. Přesto jsme se mohli dočkat po dlouhé době návazného seriálu se stejnými postavami. Třináctidílný seriál z roku 2003 s názvem Nemocnice na kraji města po dvaceti letech režíroval Hynek Bočan dle scénáře Petra Zikmunda. Bohužel se však naplnilo přísloví: „Do stejné řeky dvakrát nevstoupíš.“ Nastavovaná kaše už postrádala jiskru a grády, a tak se úspěšnosti nedočkala.

Jak zasáhl seriál vás? Zaujaly vás osudy postav zasazené do nemocničního prostředí? Je tu pro vás malý test znalostí.

 

Zdroje článku: