Nemocnice na kraji města: Každá epizoda byla doslova našlapaná dějem a lidé celý týden debatovali, co bude dál

Nemocnice na kraji města: Každá epizoda byla doslova našlapaná dějem a lidé celý týden debatovali, co bude dál
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Třetí epizoda s názvem Spor rozvíjí životy nejen lékařů a sester, ale i jejich rodin. Úspěšný primář Sova se musí vyrovnat s tím, že syn Karel nedokáže najít své místo v profesním životě. Přestože se mu podařilo vystudovat medicínu, práce v nemocnici mu nejde a pro primáře je to velké zklamání.

Sova si vnitřně chování svého syna Karla omlouvá, ale jeho neprofesionální a nezodpovědný přístup vidí všichni, kdo se s ním v práci setkávají. Je arogantní, stále ve sporu s nadřízenými a co je nejhorší – má problém s alkoholem. Samozřejmě hledá chyby u všech lidí kolem, a to včetně otce. On sám si myslí, že se proti němu všichni spikli.

Ani doktor Štrosmajer nemá vztah s dcerou jednoduchý, ale ta mu alespoň nedělá ostudu v oboru. Irena je prostě rozmazlená a v dospívání se někde zasekla. Má velice špatný vkus na muže a po svém otci nezdědila ani špetku šarmu.

Pro Sovu i Štrosmajera musí být mladá doktorka Čeňková, která je ve věku jejich potomků, jako zjevení z jiného světa. Alžběta si už pomalu zvyká na nové pracoviště i na trochu odtažitý přístup primáře, který předpokládá, že se brzy vdá a bude vychovávat děti, takže s ní ani moc počítat do budoucna nechce. Jedno však mladé lékařce musí přiznat. Je houževnatá a nikoho nenechává na pochybách, že se chce učit a pracovat na sobě. Právě svou vytrvalostí a pokorou si nakonec i nedůvěřivého primáře získá.

Ve třetí epizodě se v nemocnici řeší hlavně léčba hokejisty Přemysla Rezka. Mladý pacient nereaguje na léčbu tak, jak by měl, a nedokáže se smířit s tím, že návrat ke kariéře profesionálního hokejisty nebude jednoduchý, pokud bude vůbec možný. Zanícenost pro práci je jednou z věcí, kterou má Alžběta s pacientem společnou. Ale jako mladá lékařka si nedokáže zachovat odstup a zdravotní komplikace prožívá se svým pacientem.

Blažek a Čeňková na operačním sále
Blažek a Čeňková na operačním sále. | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Divákům je také jasné, proč Arnošt Blažej vzhlíží k tiché sestřičce Ině. Jeho žena je jejím pravým opakem a doma si dokáže prosadit svou. Ke smůle Blažeje je to ona, kdo má za sebou bohatou rodinu, a tak když Blažej propadne kouzlu luxusního automobilu, který by si chtěl koupit, nenajde doma pochopení. Blažejova žena nákup vozu jednoznačně odmítne.

To lékaře od koupi auta ale neodradí – když mu nabídne Ina půjčku peněz ze svého věna, nabídku přijme. Tím se začne pomalu rozvíjet romance Iny a Blažeje, která nezůstane dlouho utajena jeho manželce. Ta vytuší slabost svého muže pro mladou sestřičku, ale nedokáže na věci nic změnit, přestože se hodně snaží.

Scenárista Jaroslav Dietl psal rád seriály z konkrétního, reálného prostředí. Po práci na seriálu z prostředí hornického a ze samoobsluhy si chtěl „trochu spravit chuť“, a proto zvolil nemocniční prostředí. Soustředit děj na ortopedii nebyla náhodná volba. Sám měl nemocné kyčle a znal toto oddělení jako pacient. Do nemocnice v Mostu ho na studijní pobyt pozval lékař Ihor Elyjiw a on si naplánoval týdenní pobyt i s manželkou, která se měla hlavně soustředit na vztahy lékařů a pacientů a na drobnosti, kterých si všimne jen žena. On potřeboval nastudovat mechanismus oddělení a atmosféru.

Dietl nakonec ani týden nepotřeboval – už po třech dnech chtěl jet domů, aby mohl začít psát. Během pobytu se zajímal i o životní příběhy lékařů a mladá lékařka Irena Marsová se s ním ráda o své začátky podělila.

Ptal se i na to, zda jsem jako žena byla na chirurgii vlídně přijata. Řekla jsem, že od kolegů ano, ale primář mi řekl, že jsem žena a že to určitě nebudu moct dělat, protože nebudu mít dost síly. Navíc jsem prý moc hezká na to, abych se nevdala. A vdaná žena už prý na chirurgii vůbec nemá co dělat,

uvedla lékařka pro Radiožurnál.

Lékařka byla hodně překvapená, když v mladé seriálové hrdince poznala sebe samu. Dietl dokonce použil její přijímací pohovor s primářem.

Dietl naplánoval 13 epizod, ale vedení televize nebylo z projektu nijak nadšeno. Upřednostňovaly se příběhy zasazené do dělnického a zemědělského prostředí. Celý příběh jim připadal málo angažovaný. Nakonec se tak musel primář Sova stát členem KSČ a dělat patrona svazákům. Trochu do politického prostředí musela jako aktivní svazačka zabřednout i oblíbená Čeňková a další lékaři. Byl to nutný ústupek, aby seriál dostal zelenou. Do děje se také dostala parta montérů a jejich předák či ředitel fabriky.

Ani tyto úpravy však diváky od seriálu neodradily a silné lidské příběhy dokázaly drobné vynucené detaily upozadit.

Třetí epizoda je k vidění na ČT1 30. dubna v 17:33.

Zdroje článku: