Andrea Čunderlíková a její životní role v seriálu Nemocnice na kraji města

Andrea Čunderlíková a její životní role v seriálu Nemocnice na kraji města
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriály Jaroslava Dietla měly vždy role náročné na texty, a hlavně na velice propracované dialogy, které dělaly tyto televizní projekty tak populární. Postava Iny z Nemocnice na kraji města byla výjimkou. Zasněná Ina toho moc nenamluvila, ale snadná role to nebyla.

Sestřička Ina byla ozdobou nemocnice, ale působila nedostupně a nápadníci moc úspěšní nebyli. Nakonec měla rovnou dva a sama byla bezradná, zda si má zvolit mezi svobodným saniťákem (Jaromír Hanzlík), nebo ženatým doktorem (Josef Abrhám).

Právě pletky s ženatým mužem diváky zvedaly ze židlí. Herečka neměla ani tušení, kolik nenávistných komentářů si bude muset po premiérovém uvedení seriálu vyslechnout. Hlavně ženy si svůj negativní názor nenechávaly pro sebe. Možná to bylo i tím, že Ina byla mladá a hezká žena. Ošklivce by možná byl nějaký ten prohřešek odpuštěn. Naopak muži se netajili tím, že by jim hezká a málomluvná žena vyhovovala.

Sama byla na svou postavu trochu zvědavá, protože byla přesným opakem své role. Vždy byla až moc živá, temperamentní a upovídaná. I její manžel by ji občas rád vyměnil za tichou a pokornou Inu. Přestože role neměla velké nároky na text, nebylo snadné takovou tichou myšku ztvárnit. Andrea nikdy herectví nestudovala a musela se hodně soustředit, aby stvořila Inu, na jedné straně tichou a cudnou, ale na druhé zase plnou lásky a odhodlání.

Andrea se k herectví dostala náhodou, když ve 12 letech do její školy přišli hledat lidé z Barrandova děvče pro film Karla Kachyni. Když ukázala, že je nejen hezká, ale před kamerou se nestydí, role začaly přibývat. S úspěchem přišla také závist spolužáků, a tak poslední roky na škole pro ni nebyly moc příjemné.

Maminka jí nedovolila jít studovat herectví, a tak šla po vzoru své sestry na ekonomickou školu. Hrát však nepřestala. Na střední škole už ji nikdo popularitu nepředhazoval, jen měla někdy problém dohnat zameškané učivo.

Když jí o pár let později režisér Dudek nabídl roli Iny, tak ji odmítla. Byla už vdaná za Ladislava Kleina (člen skupiny OLYMPIC) a oba měli odjet na jazykový kurz do Anglie. Zařídit si takový pobyt nebylo úplně snadné a už měli vše zaplacené. Dudek byl velmi vytrvalý a Andrea mu nakonec na nabídku kývla. Manžel odjel sám.

Andrea byla po přečtení scénáře zmatená a vůbec netušila, jak by měla svou Inu pojmout. Byla tak jiná, že bylo těžké si ji vůbec představit. Navíc byl seriál obsazen řadou hvězd, a to amatérské herečce na sebevědomí moc nepřidalo. Nejvíce se bála Miloše Kopeckého. Nakonec to byl on, kdo jí hodně pomohl, aby se zbavila trémy.

Seriál měl fenomenální úspěch a po první sérii (1977) se točila ještě další v roce 1981. Andrea stihla do revoluce natočit ještě pár dalších projektů, ale potom se vrhla na podnikání. Její sestra si vzala tenistu Jiřího Hřebce a v roce 1981 spolu emigrovali do Západního Německa, kde se živil jako tenisový trenér. Po revoluci chtěl rozjet firmu i v rodné zemi a Andrea mu s tím pomohla. Spolupracovala s ním přes deset let a na herectví nebyl čas. Do seriálu se vrátila ještě v roce 2003, ale byla z něj zklamaná. Chyběl tam už scenárista Jaroslav Dietl a režisér Jaroslav Dudek.

S manželem vychovala dceru Sandru, kterou zlákal svět tenisu a matčino nadšení pro herectví nezdědila. Andrea Čunderlíková je i v sedmdesáti letech stále aktivní a na odpočinek se nechystá.           

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • časopis Nostalgie září 2022,
  • autorský článek