Základní instinkt: 4 vteřiny stačily Sharon Stone k tomu, aby se dostala mezi herecké hvězdy

Základní instinkt: 4 vteřiny stačily Sharon Stone k tomu, aby se dostala mezi herecké hvězdy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roli spisovatelky Catherine Tramelové odmítlo 15 slavných hereček. Příliš násilí a erotiky odradilo Kim Basinger, Melanii Griffith, Anjeliku Huston, Demi Moore. Michelle Pfeiffert, Julii Roberts, René Russo, Debru Wigner a další.

Připomenutí děje

Bývalá roková hvězda Johny Booz je brutálně zabitý během sexuálních hrátek a je na detektivovi Nickovi Curranovi, aby odhalil vraha. Během vyšetřování se Nick setkává se spisovatelkou kriminálních románů, která byla Boozovou přítelkyní v době vraždy. Catherine je velice chytrá a manipulativní žena, a přestože je Nick přesvědčený, že zavraždila Booza, není schopen najít důkazy.

Detektiv a spisovatelka rozehrávají napínavou hru. Nick zjišťuje, že vražda je přesně popsaná v poslední knize tajemné spisovatelky. Detektiv je stále více ženou přitahovaný a stává se jejím milencem. Ona si zatím pečlivě nastuduje Nickovu minulost, a to i věci, na které chtěl detektiv už dávno zapomenout a oznamuje mu, že se chystá napsat knihu o detektivovi, který se zamiluje do ženy, kterou vyšetřuje a která ho zavraždí. Má se začít Nick bát o život?

O filmu

Film z roku 1992 výrazným způsobem posunul Sharon Stone v její kariéře a její čtyřvteřinová scéna, kdy si na policejní stanici u výslechu dává nohu přes nohu bez spodního prádla, vešla do filmové historie. Byla to scéna, kdy nejvíce diváků, kteří sledovali film na domácím videu, mačkalo tlačítko STOP, aby si scénu důkladně prohlédli.

Sharon sice získala cenu pro „Nejhorší vycházející hvězdu“, ale zároveň i nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší herečku. Jak Sharon, tak Michael svoje postavy zahráli skvěle a filmu určitě hodně pomohl hudební doprovod Jerryho Goldsmitha.

Režie filmu byla nabídnutá Miloši Formanovi, než se ale rozhodl, vyfoukl mu ji Paul Verhoeven, který už se Sharon pracoval a pochopil, že v sobě ukrývá schopnosti, které v roli může využít. Přesvědčil o tom i Douglase, který si přál partnerku zvučnějšího jména.

Scénář napsal během deseti dnu Joe Eszterhas a dostal za něj neslýchané 3 miliony dolarů.

Film ani po letech neztratil svůj mysteriózní náboj. Erotických scén je tam právě tolik, aby film nepřekročil hranici nevkusu. Celým filmem se nese silné napětí mezi ústředními postavami.

Filmové střípky

• Michael Douglas měl ve smlouvě, že nebude v žádném záběru zepředu úplně nahý a odmítl také, aby byla jeho postava bisexuální.

• Americká verze filmu byla hodně upravená, aby mohl jít film vůbec do kin.

• V žádné z erotických scén se herci nenechali nahradit. Hlavní erotická scéna se natáčela 5 dní.

• Vyšetřovací postupy ve filmu úplně ignorovaly metodu určování pachatele podle DNA, což se v reálu už běžně dělalo.

• Slavná čtyřvteřinová scéna nebyla ve scénáři. Vznikla na základě vzpomínek režiséra na vysokoškolská léta.

• Málo se ví, že Michael Douglas začínal jako závodní jezdec. Divokou jízdu ve filmu si užil.

• Po uvedení filmu dostala Sharon nabídku na titulní stranu pánského magazínu Playboy.