Přivítejte Mikuláše s hororem Krampus: Táhni k čertu (2015)

Přivítejte Mikuláše s hororem Krampus: Táhni k čertu (2015)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už se nebojíte čertů? Tentokrát možná budete. Hororová komedie Táhni k čertu vás navrátí zpět do dětských let, kdy počátek prosince pokaždé budil obrovský strach.

Krampus je v jihoněmeckém folklóru postava obdobná našim čertům, ovšem v daleko šílenějším provedení. Doprovází Mikuláše a je hrozbou v očích všech dětí, 22. prosince se ovšem změní v normální neškodnou lidskou bytost. Rakouská a bavorská tradice v současnosti získala na světové popularitě zejména díky skupinám Krampus, které vytrvale pracují na precizních maskách a během čertovské sezóny objíždí středoevropské státy a pořádají průvody. Jedná se o velké show, ve kterých zejména ti rakouští čerti nejednou zajdou přes čáru. Nejenom, že dav pořádně vyděsí, v posledních letech se dokonce objevilo několik videí, ve kterých i fyzicky napadají diváky, kolemjdoucí nebo také hasiče, kteří zajišťují bezpečnost. 

Nejenže se na alpskou tradici nezanevřelo, ale dokonce inspirovala americká filmaře, aby jí věnovali celovečerní snímek. Režie připadla Michaelu Dougherty (scénárista X-Men 2), který příběh dle očekávání zasadil do rodiny. Jejím členem je i náctiletý Max (Emjay Anthony). Vztahy s již tak dostatečně bouřícím se synem ještě zhoršuje předvánoční stres a rodinné neshody. Mladík se rozhodne sabotovat Vánoce, což je ideálním impulsem pro Krampuse, aby si na něho došlápli. K neštěstí celé rodiny to neskončí jenom u pytle brambor, uhlí a zachrastění řetězy. Stvoření si je s sebou vezmou do podsvětí. 

Možná to stále zní pohádkově, ale dojde i na scény, kdy členové domácnosti Englových (v podání Adama Scotta, Toni Collette, Allison Tolman) pochodují po domě s brokovnicí a situace opravdu nahání strach. Do toho se však vmísí ještě větší množství pohádkových aspektů a postav. Od začátku do samotného konce je film odlehčen trefným humorem, který se svým způsobem dotkne snad všech, kteří, ač nedobrovolně, prožívají předvánoční šílenství a každoroční honbu za slevami na Black Friday. 

Kombinace hororu a typicky vánočního filmu je zvláštní, ale vcelku vyvedená. Má svá slabá, někdy až trapná místa, svůj hlavní účel ale plní. Navodí vánoční atmosféru a poměrně dobře se u filmu pobavíte.