Jak se Disney vypořádává s bojem proti rasismu?

Jak se Disney vypořádává s bojem proti rasismu?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rok 2020 vyvolal obrovské protirasistické tendence, které se dotkly zejména kulturního průmyslu. Ze všech stran přicházejí všemožné restrikce, které mají potvrzovat rovnocennost lidí všech barev pleti. Jak se s tímto nátlakem vyrovnal Walt Disney?

Zapovězený Song of the South

Koncem minulého roku byla s velkým úspěchem spuštěna streamovací služba Disney+. Lákala zejména na to, že zde budou dostupná úplně všechna dílá společnosti. Promlčen ale zřejmě navždy důstane muzikál Song of the South z roku 1946. Napůl hraná a napůl animovaná pohádka inspirovaná jižanskými pověstmi se odehrává v 60. letech 19. století. Černošský strýček Remus pracující na otrocké farmě v Georgii vypráví tyto historky. 

Snímek byl kontroverzní od prvopočátku. Kritici upozorňovali na způsob, jak tvůrci práci na plantážích vykreslují prosluněně a idylicky, jako zlehčení otroctví. Film nikdy nebyl vydán na DVD, od 80. let se neobjevil ani v televizi a vypadá to, že zůstane zavřený v trezoru již navždy. Společnost Disney dle svých slov nezveřejní snímek na streamovacím portálu za žádných podmínek, ani s případnou edukativní předmluvou. 

Kráska se stockholmským syndromem, Zvíře a další záporné postavy se snědou pletí 

I soudobé pohádky čelí kritice. Experti varují, že vzory, které děti přebírají od animovaných hrdinů jsou často dosti pohnuté. Kráska se zamilovala do svého agresivního únosce, bezmocná Sněhurka čeká na svoji spásu, aniž by se sama postavila nepřízni osudu. V řadě pohádek jsou záporné postavy vždy tmavší pleti. Kritiku ještě znásobily květnové události, kdy po smrti George Floyda vypukla kampaň Black lives matter. Veřejnost tak hledá veškeré náznaky diskriminujícího chování a pro tvůrce je velmi těžké najít mezi nimi cestu. 

Rasistické atrakce v Disneylandu

Aktivisté iniciují také odstranění atrakcí v Disneylandu, které obsahují prvky z filmu Song of the South. Jednou z těch je i skluzavka Splash Mountain, jejíž pozměnění požaduje veřejnost skrze petici. Na tento požadavek zatím společnost Walt Disney nijak nereagovala, není ale vyloučeno, že brzy bude muset dojít k množství dalších preventivních změn.