Nemocnice na kraji města se rychle zabydlela v mnoha domácnostech

Nemocnice na kraji města se rychle zabydlela v mnoha domácnostech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V druhé epizodě s názvem Strach se začíná velkou vizitou. Ta v mostecké nemocnici vždy tak trochu znamená přísnou zkoušku pro všechny doktory z ortopedie, kteří musejí před primářem Sovou ukázat, že jsou způsobilí pracovat na jeho oddělení.

Pro doktorku Čeňkovou (Eliška Balzerová) je v nemocnici stále všechno nové a její pocity se střídají. Má strach, aby se dobře zapsala a dokázala čelit každodenním výzvám, které na ni čekají. Na druhou stranu je plná nadšení, protože právě pro tento okamžik dlouhé roky studovala.

První období v nemocnici jí navíc zkomplikuje přítomnost pohledného hokejisty Rezka (Viktor Preiss), který mladou lékařku zaujme nejen jako pacient, ale i jako muž. Jejich vztah se bude prolínat i dalšími epizodami. Alžběta bude muset dokázat primářovi (Ladislav Chudík), že na oddělení opravdu patří – musí si proto projít nezbytným křestem nováčka. U operace tak dostává úkol, který trochu zahýbe s jejím sebevědomím. Na chvíli zapochybuje, zda si vybrala práci, kterou zvládne.

Na mezioperačním pokoji se seznamuje s klidným doktorem Řehořem (F. Němec). I on bude mít v budoucnu místo v jejím životě, a to nejen v areálu nemocnice.

Čeňková a Štrosmajer
Čeňková a Štrosmajer. | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Diváky zaujal seriál hlavně proto, že rozehrál celou řadu lidských příběhů, což bylo pro scenáristu Jaroslava Dietla charakteristické. Diváci se tak opět dočkají i velkého zklamání v lásce, které na Alžbětu Čeňkovou nejednou čeká. Budou také sledovat napínavý děj v manželském trojúhelníku s doktorem Blažejem (Josef Abrhám), jeho ženou (Hana Maciuchová) a pohlednou sestřičkou Inou Galuškovou (Andrea Čundrlíková). K nim se nakonec přidá ještě řidič sanitky Roman Jáchym (Jaromír Hanzlík). Spolubydlící Alžběty, doktorka Dana Králová (Jana Štěpánková), to také nebude mít s láskou jednoduché. Nakonec je to ona, kdo končí ve vztahu s Řehořem, ale šťastný konec se nekoná. Překvapivě velkou love story prožije sestra Huňková (Iva Janžurová), která sice navenek působí jako přehnaně přísná a nepřející stará panna, ale krásu z ní vydoluje pacient Václav Pěnkava (Josef Dvořák).

rodina Arnošta Blažeje
Rodina Arnošta Blažeje. | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Prakticky od první epizody je jasné, že sympaťákem na chirurgickém oddělení je legendární doktor Štrosmajer (Miloš Kopecký). V něm najde nezkušená Alžběta morální i pracovní oporu a pochopí, že těžkými začátky si v nemocnici musí projít každý lékař.

Postava svérázného Štrosmajera měla předlohu ve skutečném lékaři, kterého Jaroslav Dietl potkal při poznávání nemocničního prostředí, kde pobýval během příprav ke psaní. A hned věděl, že se na takovou roli bude skvěle hodit Miloš Kopecký.

Primář je starej pedant, já jsem zase starej sprosťák, sekundář Blažej vás bude od první minutky svádět a Cvach je asi takovej chirurg, že bych jeho ručičkám nesvěřil ani obřízku jezevčíka,

představil svým osobitým stylem sestavu ortopedického oddělení doktor Štrosmajer mladé Čeňkové.

Diváci měli také od prvních epizod jasno, že lékaře typu doktora Cvacha by rozhodně v nemocnici potkat nechtěli. Josef Vinklář, který bravurně nemocničního teoretika ztvárnil, si stigma této role nesl celý život.

Celým seriálem Dietl nechal proplouvat řadu ženských postav. Snažil se je divákům ukázat tak, že každá žena v sobě má dobrou stránku a je to hlavně muž, který ji musí objevit. To byl jeho celoživotní postoj k ženám, jak uvedla jeho manželka Magdalena Dietlová v jednom z rozhovorů pro Radiožurnál.

K vidění 23. dubna na ČT1 v 17:30.

Zdroje článku: