Víte, kdo si jako první zahrál slavného Jasona Voorheese? Ari Lehman je talentovaným hercem i hudebníkem

Víte, kdo si jako první zahrál slavného Jasona Voorheese? Ari Lehman je talentovaným hercem i hudebníkem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jméno Ari Lehman vám možná nic neřekne. Kultovní hororovou sérii Pátek třináctého však znají všichni milovníci tohoto žánru. Takže pokud jste pozorně sledovali závěrečné titulky, už tušíte, o kom je řeč: O postavě Jasona Voorheese.

Pod maskou zabijáka

Ari Lehman byl totiž první, kdo slavného zabijáka ztvárnil. Šlo však o jeho dětskou podobu. Herec na natáčení tak strávil pouze čtyři dny a ve filmu se prakticky jenom mihl. Navíc si pod maskou nebyl tak úplně podobný, jméno tohoto představitele tak z paměti dostanou jen opravdoví filmoví znalci.

Jako dospělý se pod hokejovou maskou v prvních dílech objevil herec Warrington Gillette a později ještě několik dalších představitelů. Ari Lehmanovi však už nikdo neupře to, že byl zkrátka první. Pojďme se tak s tímhle mužem seznámit blíž.

Herec se narodil 2. května 1965 v americkém Brooklynu. Odmala inklinoval především k hudbě. Proto se také věnoval klasické hudbě a hře na klavír. Dokonce se mu podařilo získat ocenění All-State Award a stipendium na Berklee School of Music.

Z herce muzikantem

Filmový debut si odbyl ve snímku Manny's Orphans. Právě účinkování v tomto snímku mu přineslo nejslavnější roli Jasona Voorheese ve slavném hororu Seana S. Cunninghama. Po dotočení filmu se Ari vrátil do New Yorku, kde se zapsal na New York University a dál rozvíjel především svůj hudební talent.

Na film však tak úplně nezanevřel. Účinkoval v celé řadě nezávislých a krátkých filmů. V posledních letech se herec vrátil především k hororům, v roce 2019 si zahrál například ve filmu Clown Motel: Spirits Arise. Svou nejslavnější roli už ale zřejmě nepřekoná.

V současnosti je hlavním bodem jeho umělecké činnosti stále hudba. Konkrétně vlastní heavy metalová kapela nazvaná First Jason, která odkazuje právě na postavu Jasona Voorheese. Tu založil v roce 2004 a vydal s ní dvě alba.

Zároveň se mu daří hudební ambice propojit s těmi filmovými. Velmi úspěšný je totiž Ari Lehman na poli filmové hudby. Složil a nahrál celou řadu soundtracků k nezávislým filmům.

zdroj: youtube.com