Televizní Silvestry už nejsou to, co bývaly. Často je to nuda hraničící s trapností

Televizní Silvestry už nejsou to, co bývaly. Často je to nuda hraničící s trapností
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na české scéně asi vymřeli baviči „ze staré školy“. Pro diváky, co nepotřebují humor, kde „bavič“ v každé větě použije vulgarismus, tak nastala chudá léta. Ještě že máme televizní archiv a občas z něj něco vidíme i ve vysílání.

Silvestrovská televizní zábava má u nás dlouhou historii. První televizní estrádu na závěr roku už si mohli šťastní majitelé televizních přijímačů vychutnat v roce 1953. Večer se skládal ze tří hodinových pásem, kde nechyběly všechny hudební hity. Divákům se představili i oblíbení herci jako Oldřich Nový, František Filipovský nebo Stella Zázvorková. Bohužel se nedochoval žádný záznam, protože tak daleko ještě technický pokrok v té době nepokročil.

Silvestr stvořil několik nezapomenutelných humorných scének, které i dnes umí diváky pobavit. V roce 1971 v silvestrovském vysílání zazářila herečka Laďka Kozderková a její kolega Jiří Lír. Příběh ze sexuologické ordinace, kam se přišla poradit paní ohledně lázeňského dobrodružství, se zapsal do historie televizní zábavy jako „Techtle, mechtle“ a patří do pokladnice českého humoru. Navíc se fráze „K mechtlím jsme se nedostali.“ uplatňuje v běžné hovorové mluvě dodnes.

O šest let později se diváci setkali na obrazovkách s Jiřím Wimmerem, který parodoval tradiční pořad Nedělní chvilka poezie a vybral si báseň Petra Bezruče Ostrava. To by bylo v pořádku, tedy až na to, že celý přednes intenzivně kašlal, jako pořádně opotřebovaný havíř. V jeho podání však šlo o kuřáka, který vykouří 4 krabičky cigaret denně. Jiří Wimmer se rozhodl humornou scénku před Silvestrem otestovat a nenapadlo ho nic jiného, než to zkusit v Ostravě, městě havířů.

Nedbal na prosby moderátora, kterým byl tehdy oblíbený televizní hlasatel Alexander Hemala, aby od tohoto experimentu v Ostravě upustil. Hemala po letech uvedl, že museli po představení uprchnout a ani si nestihli vyzvednout honorář. Do silvestrovského televizního vysílání se tato scéna vracela řadu let.

Své místo si v nejzábavnějším vysílání v roce vysloužil i seriózní pořad Nad dopisy diváků. Ten byl v době, kdy ještě nebyl internet, spojnicí mezi diváky a televizí. Jak moc byly otázky diváků pravdivé, to už dnes neposoudíme. V roce 1981 si z pořadu vystřelil známý humorista Miloslav Šimek, který se obsadil do role moderátora. Na pomoc si vzal Luďka Sobotu, který se vžil do role šéfredaktora pro televizní přestávky.

Další nesmrtelnou scénku si mohli diváci vychutnat na konci roku 1986 v podání Ivy Janžurové a baviče Felixe Holzmanna. Scénka „Včera, dnes a zítra“ nasadila pro televizní zábavu laťku hodně vysoko.

K tomu nejžádanějšímu, co divák chtěl, patřilo silvestrovské Televarieté. Pro diváky byla dvojice Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová zárukou dobré zábavy. Dvojice bavila diváky řadu let a mezi perličky patří scénka s rozhovorem s učitelkou Anežkou Lídlovou v podání Bohdalové.

Za vrchol zábavy byly považovány Silvestry, které moderoval Vladimír Menšík. Natočil celkem tři, potom už mu zdraví moderování nedovolilo, ale nadále působil v pořadech jako host a bavič.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Staré dobré časy 2/24 nakl. RF Hobby,
  • Autorský text