Z horníka programátorem: Nová šichta je právě v kinech

Z horníka programátorem: Nová šichta je právě v kinech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Teprve sedmadvacetiletý Jindřich Andrš debutuje na plátnech s časosběrným dokumentem Nová šichta. Jak to vypadá, když horníci po desítkách let opouštějí doly a hledají si nová zaměstnání?

Poslední šichta Tomáše Hisema 

V roce 2017 vydal krátký film Poslední šichta Tomáše Hisema, který dokumentuje poslední hodiny před úplným uzavřením dolu Paskov – vyfárání poslední noční směny, po které třináct set horníků přišlo o práci. Tomáš Hisema měl na své helmě připevněnou kameru, skrze dokument tak přímo sledujeme jeho poslední cestu tunely, do kterých se vracel celých dvacet pět let. Zároveň prostřednictvím dokumentu poznáváme i Tomáše samotného, jeho projev a komunikaci s kolegy. Půl hodinový dokument získal Zvláštní uznání v kategorii Česká radost na MDFD Jihlava v roce 2017, nyní se Tomáš Hisem vrací, a to přímo na filmová plátna. 

Horník hledá novou šichtu 

Čtvrt století ovládal jedno a to samé řemeslo, nyní ale musí čelit neznámému, převrátit svůj životní styl, jen aby se i nadále uživil. Nemá totiž na výběr, je samoživitel se třemi dětmi. Bezprostřední a energický Ostravák, proměna nejenom profesní, ale i lidská, a zároveň konfrontace s naprosto odlišným prostředím tak v mnohém působí komicky. Ostříhá si dlouhé vlasy a rozhodne se rekvalifikovat – jeho novým oborem by mělo být IT. Bizarní přerod z havíře na programátora začnou kromě dokumentaristy sledovat také média. Tomáš a jeho tříletá cesta se stala symbolem nefunkčního systému a diametrálních rozdílů v jednotlivých vrstvách a profesích. 

Film Nová šichta je nejen pozitivní a povzbuzující pro každého z nás, ale je i metaforou dnešní doby. Tomáš Hisem je pro nás vzorem, že touto zkouškou lze úspěšně projít. Jindřichu Andršovi se totiž podařilo postihnout téma, které v době natáčení ještě nebylo aktuální a je mnohem obecnější. A věřím, že stejně jako Tomáš Hisem svou výzvu úspěšně zvládl, adaptuje se na současnou situaci i celá společnost a úspěšně ji projde. 

Marek Hovorka, ředitel MDFD

Hodinu a půl dlouhý snímek si svoji premiéru odbyl na jihlavském festivalu a od 24. června ho můžete zhlédnout v kinech. 

Zdroj: