Jak Enola Holmes předčí detektivní schopnosti svého bratra, nejlepšího detektiva všech dob

Jak Enola Holmes předčí detektivní schopnosti svého bratra, nejlepšího detektiva všech dob
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Netflix odhaluje zfilmovaný příběh náctileté sestry legendárního Sherlocka Holmese, která vyšetřuje zmizení jejich matky a zároveň pomáhá uprchnout mladému lordovi.

Zfilmování povídek sira Arthura Conana Doyla je v celé historii kinematografie velmi oblíbené. Setkali jsme se s klasickými ztvárněními detektiva Holmese, alternativními podáními jako moderní Sherlock od BBC nebo Jak prosté s paní Watsonovou. Tentokrát se ale nebudeme soustředit na Sherlocka Holmese samotného, nýbrž na jeho sestru Enolu Holmes. 

Podle originálního kánonu má sice Sherlock pouze jednoho sourozence, bratra Mycrofta, již v sériích od BBC jsme se ale ve finální sérii setkali s objevením jeho sestry. Film tedy samozřejmě nebude inspirovaný vyprávěním Doyla, ale novou doplňkovou knižní sérií autorky Nancy Springer. Vyslo již 6 knih, v českém jazyce zatím 2. Enola není o nic méně nadaná než její bratři, sama se pustí do vyšetřování případů, ve kterých i sám Sherlock selhal. Vydá se pátrat po stopách jejich zmizelé matky. 

Režie se ujal Harry Bradbeer, do role Enoly byla obsazena šestnáctiletá Millie Bobby Brown, známá svými výbornými hereckými výkony již ze seriálu Stranger Things. Roli Holmese sehrál Henry Cavill. Protože laťka filmů týkajících se onoho největšího detektiva všech dob je nastastavena velmi vysoko, tvůrci neměli lehkou úlohu. Přesto je kritika namístě. Od Sherloka jsme zvyklí na jistou neprůhlednost, komplikovanost a nepředvídatelnost příběhu, která vychází z jeho osobnosti. Tentokrát jsou ale postavy více čitelné, z Enoly přímo srší feminismus a její bratr je až nezvykle uhlazený. 

Příběh z prostředí Sherlocka Holmese je obrovské filmařské sousto. Tentokrát jsme se namísto adaptace nejlepšího detektivního románu všech dob setkali spíše s průměrnou detektivkou. To ovšem není špatné hodnocení, jen se od Netflixu a tak horentního rozpočtu dala čekat větší svéráznost.