54. a půltý ročník KVIFF v ohrožení: sotva oznámili podrobnosti, Prymula omezil kulturu

54. a půltý ročník KVIFF v ohrožení: sotva oznámili podrobnosti, Prymula omezil kulturu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stejně jako ostatní kulturní akce byl letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zrušen. Již na začátku léta ale jeho prezident Jiří Bartoška oznámil, že na podzim se dočkáme náhradního festivalu. Jaký osud jej ale skutečně čeká, vzhledem k druhé vlně pandemie?

7. října organizátoři v tiskové zprávě oznámili, že festival proběhne jako 54 ½ ročník od 18. do 21. listopadu letošního roku. Forma sice bude zásadně pozměněna a přijdeme o typickou okázalost karlovarského festivalu, ale přehlídka filmů proběhne. V rámci realizace budou stanovena přísná hygienická opatření. Přesný program bude zveřejněn 19. října a vstupenky bude možné koupit o dva dny později v předprodeji portálu Go Out. Již nyní ale víme, že během tří dnů nám bude představeno okolo třiceti snímků. Jediným doposud známým filmem je restaurovaná verze Kočáru do Vídně, trháku 60. let. Vstupenky se budou kupovat na každé promítání zvlášť, jednotná cena je stanovena na 80 Kč. 

KVIFF je dle svých slov připraven omezit kapacity sálů pouze na nařízený maximální počet a zajistit veškeré další nutnosti. Hned 9. října ale ministr zdravotnictví vyhlásil opatření, která se tentokrát dotknou také kultury. Kina mají sice být uzavřena pouze během října, situace je ale nevyzpytatelná a nedá se vyloučit delší trvání opatření. 

Nezbývá než doufat, že epidemiologická situace se během následujících čtrnácti dní zlepší a nebude třeba stanovit další restriktivní opatření, která by zasáhla i festival. V nejhorším případě by snad došlo alespoň k nějaké alternativní cestě, podobně jako letošní TADY VARY, aby nás organizátoři neochudili o ty nejlepší plátky z festivalů v Sundance, Berlíně nebo například Benátkách.