Celebrity pod lupou: Ani Ivu Janžurovou neminuly trampoty minulého režimu

Celebrity pod lupou: Ani Ivu Janžurovou neminuly trampoty minulého režimu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Změny v divadle byly pro herečku mnohem divočejší než v osobním životě. Změnilo se vedení, vše řídila strana, herci se museli přizpůsobit. Pokud tak neučinili, padli do nemilosti. Iva Janžurová nebyla oblíbená, protože krátce před srpnem 1968 napsala několik nevhodných fejetonů do týdeníku Zítřek.

Dalším malým hříchem bylo, když navštívila s Martou Kubišovou Dubčeka nebo její role v seriálu Píseň pro Rudolfa III. Později dostala od soudruhů nabídku, že jí podají pomocnou ruku, když přizná, že byla pomýlená a chce se napravit. Polepšené provinilce měli soudruzi rádi.

V divadle příležitostí ubylo, ale naštěstí dostávala na přelomu šedesátých a sedmdesátých let ještě stále hodně filmových nabídek. Vznikly filmové lahůdky jako Zabil jsem Einsteina, pánové…, Pane, vy jste vdova! Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Zazářila v komediích Slaměný klobouk nebo Světáci. Odskočila si i k dramatu – s Petrem Čepkem natočila Petrolejové lampy. Do Cannes však na festival s filmem jet nemohla.

Následovala role v komedii Homolka a Tobolka a bláznivá veselohra Hodíme se k sobě, miláčku…? nebo Drahé tety a já, kde se opět potkala s Jiřím Hrzánem. V roce 1976 všechny rozesmála jako paní Týfová v komedii Marečku, podejte mi pero!. Poté přišla sousedská válka Novákových a Bartáčkových v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku.

O rok později se objevila ve dvacetidílném seriálu Nemocnice na kraji města, který je v současné době v nabídce České televize. Jako sestra v nemocnici byla nezapomenutelná a ze všeho nejvíce diváky bavila proměna její postavy v okamžiku, kdy se našel muž, který v ní viděl to, co ostatní přehlíželi. Ve stejné době si zahrála ochranitelskou matku v seriálu Dobrá voda, který se na obrazovkách ČT objeví už 2. 7. odpoledne.

Talent a obliba přináší velkou popularitu, s níž se musela v jádru stydlivá Iva také vyrovnat. Nejásala, když musela rozdávat podpisy, protože vlastně nikdy nepochopila, co to má za význam, sbírat podpisy. Trochu ji děsilo, když jí někdo poslal svou sbírku jejích fotografií, kterou měl vyzdobený byt. Ještě horší to bylo s aktivními ctiteli. Kvůli jednomu se naučila používat všechny východy z divadla, ale on ji nakonec vždy spolehlivě našel u auta a nepomohlo jí ani parkování na různých místech.

V roce 1987 už byla situace v Divadle na Vinohradech hodně napjatá a problémy měl i její partner Stanislav Remunda. Když dostala nabídku do Národního divadla, využila ji i přesto, že jí bylo řečeno, že Remunda už na Vinohradech režírovat nebude.

Po revoluci se Stanislavem Remundou a s dcerami hráli v rodinném zájezdovém divadle. Iva Janžurová také jako jedna z mála postarších hereček dokázala navázat spolupráci s mladou generací režisérů. O práci před kamerou nemá nouzi ani v pokročilém věku. Nedávno si dokonce troufla na nesmlouvavou drogovou královnu v seriálu Černé vdovy. Určitě pobavila i jako akční důchodkyně ve filmu Teroristka.

Možná jste nevěděli, že je kmotrou Kapesního průvodce po vinařských oblastech a vínech České republiky.

Mám velmi vřelý vztah k vínům, pokládám je za nádherný nápoj. Ať je bílé nebo červené, vždy ho mám ráda, je-li dobré. Jenom mám takový pocit, že mám v životě málo času na to, abych víno ochutnala,

nechala se jednou slyšet herečka.

Zdroje článku:
  • kniha Po stopách hvězd, Václav Nekvapil, nakladatelství Jota, první vydání. ISBN 978-80-7217-629-8,,
  • autorský text