Jiří Hrzán miloval život i krásné ženy. Stalo se mu to osudným

Jiří Hrzán miloval život i krásné ženy. Stalo se mu to osudným
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tragická smrt talentovaného českého herce Jiřího Hrzána je dodnes opředena tajemstvím. Byl rebelem, který si chtěl užít život naplno. To se mu nakonec stalo osudným.

Bonviván a milovník života

Jiří Hrzán se narodil 30. března 1939 v Táboře. Na svět přišel do zahradnické rodiny a sám v raných letech inklinoval především ke sportu. Věnoval se atletice, hokeji i házené.

Na DAMU se dostal až na druhý pokus, hereckou školu nakonec úspěšně absolvoval. Startovním polem se mu stalo táborské Divadlo mladých, odkud si talentovaného mladíka slavný režisér E. F. Burian vzal do Prahy.

Ač trpěl řečovým handicapem, dokázal jej jedinečným způsobem využít pro řadu komediálních rolí. A to nejen v divadle, ale i ve filmu. Diváci si tak Jiřího Hrzána pamatují například z filmů Drahé tety a já nebo Homolka a tobolka.

Herec byl proslulý svou netradiční zálibou, před kterou ho ale jeho nejbližší varovali: Byl to rozený komediant, rád se předváděl a šplhal po výškách.

Předčasná a zbytečná smrt

Jeden takový „výlet“ se mu nakonec stal osudným. Zrovna natáčel komedii Buldoci a třešně. Herec tehdy šplhal do pátého patra jistého pražského paneláku za údajnou milenkou. Později se vyrojily zprávy, že onou múzou byla některá z hercových bývalých manželek.

Těmi byly zdravotní sestřička Věra a modelka Olga. Zamilovaný však byl herec víckrát, jeho životem prošla řada žen. Objektem jeho zájmu se stala například zpěvačka Miluška Voborníková, během studií randil s Petrou Černockou. A věrnost mu nic neříkala ani během oficiálního svazku, v manželství s druhou ženou Olgou přicházely hercovy avantýry na přetřes často.

Ženy se mu nakonec staly doslova osudné právě v onu noc 22. září roku 1980. Slavný bohém tentokrát na svou zálibu doplatil. Při šplhání se zřítil a po několika dnech v nemocnici podlehl fatálním zraněním. Bylo mu pouze 41 let.

Zanechal po sobě dvě dcery, Terezu a Báru. Barbora Hrzánová úspěšně pokračuje v otcových šlépějích a je herečkou. Druhá dcera Tereza rovněž inklinuje k umění, živí se jako výtvarnice.

Zdroje: