Steven Spielberg: Blízké setkání s filmovým géniem

Steven Spielberg: Blízké setkání s filmovým géniem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Steven Allan Spielberg (74 let) je americký filmový režisér, producent a scénárista. Počátky jeho kariéry sahají do éry tak zvaného nového Hollywoodu a je jedním z komerčně nejúspěšnějších režisérů v historii. Pojďme se na něj podívat blíže.

Když sečteme všechna díla vytvořená Hollywoodským géniem Stevenem Spielbergem dostaneme hromadu úspěšných trháků, které z tohoto muže učinily filmového tvůrce s nejvyššími tržbami. Vynořil se z vod nezávislého amatérského filmu počiny jako The Last Gun, Escape to Nowhere, nebo Duel. V posledním jmenovaném je lidstvo obrazně i doslova stavěno proti automobilům. I když se ve filmu neobjevuje nijak bravurní zápletka a na dnešní poměry působí film často úsměvně, je nutné sdělit, že se jedná o první dílo, které přeneslo technologii a filmařské postupy spojené s filmy určenými pro kina do malých televizí.

Na čem staví Steven Spielberg svůj úspěch není jasné. Fanoušek nemůže zapřít, že se mu dařilo a daří míchat různé žánry a vytvářet tak překvapivá díla, která oslovují široké spektrum osob. V Čelistech kombinuje thriller, rodinné elementy dramatu a hororu a rozpoutává krvavá jatka, která přináší filmu úspěch a stává se tak jedním z nejvýnosnějších filmů.

Po vážných hororových dílech zcela nečekaně přehodnotil své působení a zaměřil se na mladší publikum, které bylo často zanedbáváno. Stalo se tak v osmdesátých letech, kdy slavil ohromný úspěch s řadou Indiana Jonese, když na plátna kin třikrát přivedl neohroženého hrdinu závislého na dobrodružství a akci. Dokázal tak, že i vysokoškolský profesor může být zajímavou personou, ne pouze protivou ve tvídovém sáčku.

Větší úspěch, ještě u mladšího publika, sklidil příběh mimozemšťana, který „volá domů“. E.T. – mimozemšťan vydělal celosvětově 619 milionů dolarů, což bylo neočekávané. Návštěvnost kil překonávala rekordy a dětští nadšenci tvořili velkou měrou tento úspěch. Spielbergovy propracované příběhy doprovázené příjemnými efekty proměnily velké množství dětí v nejhorlivější a nejvěrnější zákazníky filmu, připomeňme si filmy jako Jurský park a Hook.

V devadesátých letech se jeho režijní filmografie ubírala znovu jiným směrem, tentokrát si zahrával (a nutno říci, že velmi úspěšně) s vážným tématem války. Schindlerův seznam se stal připomínkou zvěrstev druhé světové války, holokaustu. Film se stal vítězem sedmi Oscarů a dalších ocenění a je možné ho nazývat jedním z nejsilnějších děl světové kinematografie. Devadesátá léta končí dílem Zachraňte vojína Ryana, ve kterém byla představena bolestivá strana války. Bolest provázená ztrátou synů na cizích bojištích a krutost války si v tomto snímku nebrala žádné servítky. Vzpomeňme na scénu vylodění v Normandii, která je zpracována na výbornou.

S novým tisíciletím se u Spielberga projevil další žánr, science-fiction. I když do této doby natočil několik filmů s prvky sci-fi, nebylo jich tolik, jako po roce 2000. Zmiňme A.I. Umělá inteligence, Minority Report, Válka světů. Propojení tohoto žánru s Indiana JonesemKrálovství křišťálové lebky nedopadlo už tak zdárně. Z jeho posledních počinů tohoto žánru třeba zmínit Ready player One: Hra začíná, který znovu útočil na mladší diváky.

Je nutné dodat, že Steven Spielberg nikdy od žádného žánru tak zcela neutekl. Jeho režijní filmografie nabírá stále nové a nové žánry, stejně tak ta producentská. Možná tato různorodost, umění pracovat s příběhem, propracování děje a líbivé provedení dělá z tohoto člověka génia, u kterého je třeba jen doufat v další a další filmy.

Tak, jak nemarní čas ve filmové branži, nemarní ani příležitosti v soukromém životě. Byl dvakrát ženatý. S první ženou má jednoho syna. Se současnou manželkou Kate Capshaw má vlastních pět dětí a dvě nevlastní. Jelikož mu v mladším věku byla nabídnuta práce pro Universal studios, ukončil svá studia na vysoké škole, která dokončil až v roce 2002 v oboru Filmová produkce a Elektronické umění. Tehdy mu bylo úctyhodných 56 let.

Popřejme Stevenovi Spielbergovi štěstí, a to jak profesní, tak osobní a doufejme, že přinese ještě velkou řádku filmů na velká plátna.