Volání divočiny: V hlavní roli pes Buck s velkým srdcem a „Indiana Jones” v penzi

Volání divočiny: V hlavní roli pes Buck s velkým srdcem a „Indiana Jones” v penzi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Volání divočiny je velkolepý dobrodružný film, natočený podle příběhu slavného stejnojmenného románu spisovatele Jacka Londona. Jeho hlavními hrdiny jsou pes Buck a jeho nový majitel, osudem zkoušený samotář Jack Thornton (Harrison Ford), kterému se pes musí naučit důvěřovat.

Buck, zvyklý na pohodlný život v prosluněné Kalifornii, se najednou ocitá v drsném mrazivém prostředí zasněženého aljašského Yukonu. V bouřlivých dobách zlaté horečky na konci 19. století strádá a těžce přežívá jako člen smečky v psím spřežení, které vozí poštu i do těch nejvzdálenějších a nejdivočejších končin. Dobrodružné zážitky v neúprosné, ale překrásné nedotčené přírodě navždy změní život nejen výjimečnému psovi, ale i jeho charismatickému pánovi.  

Zajímavosti

Film natočil režisér Chris Sanders. Volání divočiny se stalo jeho prvním hraným filmem, protože do té doby se zaměřoval na animáky a seriály. Zároveň je jeho prvním celovečerním sólo projektem, na kterém nespolupracoval s dalším režisérem.

Scénář k filmu napsal Michael Green, kameramanem byl Janusz Kamiński, který je dlouholetým spolupracovníkem režiséra Stevena Spielberga. Natočili spolu filmy jako Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Válka světů nebo Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

Děj Volání divočiny se odehrává na konci 19. století během období zlaté horečky na Klondiku. V srpnu 1896 bylo v oblasti u dnešního města Dawson v kanadském teritoriu Yukon objeveno zlato. Do dříve pusté divočiny nastal po nálezu masový přesun asi 100 tisíc lidí, kteří toužili zbohatnout. Zlatá horečka na Klondiku skončila v roce 1899, kdy se zlatokopové přesunuli k městu Nome. 

Film obsahuje velké množství digitálně animovaných záběrů (CGI), které tvůrci využili především ke ztvárnění různých zvířecích hrdinů. Digitální triky dostaly přednost před natáčením se skutečnými psy, protože to je jednak velice náročný proces, jednak tvůrci nechtěli vystavit skutečné psy stresu z neznámého prostředí a těžkých pracovních podmínek.

Volání divočiny obsahuje takové množství digitálně animovaných záběrů, že režisér Chris Sanders označil film za hybrida na hraně s animovanou tvorbou.

Režisér Chris Sanders údajně původně plánoval natočit Volání divočiny jako animovaný film. Když se změnily poměry ve studiu, došlo také ke změně původních plánů. Ale Sanders zůstal vzhledem ke dlouholetým zkušenostem s animovanou tvorbou na postu režiséra. Producenti věřili, že si díky svým zkušenostem s velkým množstvím digitálně animovaných záběrů dobře poradí.

Předlohou digitální podoby hlavního psího hrdiny byl pes Buckley, kterého si manželka režiséra Chrise Sanderse vzala z útulku.

V knižní předloze je hlavní psí hrdina popisován tak, že má vzhled „velkého vlka”. Ve filmu vypadá jako kříženec bernardýna a kolie.

pes Buck
pes Buck | Zdroj: FTV Prima / 20th Century Studios

Tvůrci dali většině psů, kteří táhnou spřežení hlavního hrdiny, osobnost a charakterové vlastnosti některého z trpaslíků z legendární animované disneyovky Sněhurka a sedm trpaslíků.

Jack London, který je autorem knižní předlohy k filmu, byl spisovatel, novinář a reportér. Žil na přelomu 19. a 20. století. Kromě Volání divočiny ho proslavily také romány Bílý tesák a Mořský vlk. Od mládí žil dobrodružným způsobem, byl námořníkem, zlatokopem na Aljašce v době zlaté horečky na Klondiku, členem pobřežní rybářské hlídky i pirátským lovcem ústřic. Jako tulák procestoval celé Spojené státy americké.

První filmová adaptace Volání divočiny vznikla už v roce 1923 a jde o němý film. V pozdějších verzích z let 1935 a 1972 si zahrály tehdejší hollywoodské hvězdy Clark Gable a Charleton Heston. V roce 1981 byl uveden film ve stylu japonského anime.

Ve scéně, kdy hlavní psí hrdina poprvé dorazí do města Skagway, se krátce objevuje postava připomínající legendárního herce a komika Charlieho Chaplina. Ten byl jednou z prvních hvězd hollywoodského filmu a zahrál si v komedii Zlaté opojení z roku 1925. Hlavním hrdinou jejího příběhu je tulák Charlie, která v době zlaté horečky vyrazí na Aljašku, aby zbohatl. 

V programové nabídce Prima COOL 31. května večer.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text