Gump - pes, který naučil lidi žít: Film, který vyvolal hodně debat, a to hlavně o vztahu lidí ke psům

Gump - pes, který naučil lidi žít: Film, který vyvolal hodně debat, a to hlavně o vztahu lidí ke psům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle knižní předlohy Filipa Rožka vznikl příběh, v němž si hlavní roli zahrál pes. Není tajemstvím, že právě takové snímky umí u lidí vyvolat řadu emocí a ani v tomto případě to nebylo výjimkou. Filmů s tématikou vztahu člověka a zvířete se v poslední době mnoho netočí, ale možná je to škoda.

Diváci, kteří měli možnost srovnat film s knihou, moc nadšení nebyli, ale i tak jde o dobrý rodinný film na příjemný večer. Pochvalu za ztvárnění filmové postavy si získal Boleslav Polívka, ale to u tohoto herce není žádným překvapením. Naopak Ivana Chýlková si moc sympatií nezískala.

Film o životě psa vychází z psího pohledu a vypráví o hledání štěstí i svobody, o potřebě psa najít člověka, kterého může milovat celým srdcem a dostávat kus lásky nazpět.

Toulavý pes Gump tak otvírá svým příběhem malé okno do psího světa a nechává diváky nahlédnout na psí život trochu jinak, než jak jsou zvyklí. Ve většině zvířecích příběhů nechybí ani trochu smutnější věci, které citlivého člověka vedou k zamyšlení.

Právě o vztahu lidí k domácím mazlíčkům směřovala velká část debat. Lidé psali hlavně o tom, že s pořízením psa by si každý měl uvědomit, že na sebe berou velkou odpovědnost na celou řadu let. Pes je hrdý tvor a výborný společník, který dokáže udělat den hezčím. Neměl by se však dostávat lidem do rukou zdarma, protože to není bezcenná věc, ale živý tvor, který cítí bolest zrovna jako člověk.

Bolek Polívka patří mezi milovníky zvířat a natáčení si pochvaloval:

O mně je známo, že mám rád zvířata. Mám koně, psa, děti mají papoušky, morče, myšku… Se zvířaty tak mám zkušeností bohatě, a to se mi při natáčení hodí.

A roli dostala i Patricie Pagáčová, která je známou milovnicí psů.

 Zvířata miluju, doma máme dva psy. Když mi František nabídl roli Káti, byla jsem nadšená,

objasnila herečka, pro kterou byl film Gump první filmovou zkušeností.  

Líbí se mi, že pejsky, kteří hrají ve filmu, si z velké části rozebrali lidi ze štábu,

dodala. 

Film bude mít volné pokračování, kde si kromě známých tváří, jako je Bolek Polívka, Richard krajčo nebo Karel Roden, zahraje i Štěpán Kozub. Oblíbený však nebude, protože ztvární pořádného zloducha. Herec však už dopředu všechny ujišťuje, že jeho vztah ke zvířatům je úplně jiný:

Je to vlastně poprvé, co hraju ve filmu o zvířatech a se zvířaty a nikdy jsem netočil ani rodinnou komedii, takže jsem rád, že si to můžu vyzkoušet. Můj vztah ke zvířátkům je veskrze pozitivní, mám je moc rád, doma mám dokonce labradorku z útulku, kterou jsem si nadělil ke dvacátým narozeninám.

Filmovou hvězdou pokračování bude Gumpova sestry Jenny, která se jako štěně v prvním díle prodala. Roční Jenny, která fenečku ztvární, je nalezencem zachráněným ze špatných podmínek v romské osadě na Slovensku. V útulku ji objevil producent Filip Rožek a jeho maminka ji adoptovala.

Film si můžete užít 9.4. večer na TV Prima.

Zdroje článku: