Schindlerův seznam: Jak to bylo s českým nacistou ve skutečnosti a co se do filmu nevešlo

Schindlerův seznam: Jak to bylo s českým nacistou ve skutečnosti a co se do filmu nevešlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americký institut zařadil Schindlerův seznam mezi deset nejlepších filmových děl v historii. Film, který vyzývá k toleranci a lidské sounáležitosti byl oceněn sedmi Oscary. Idealizace hlavního hrdiny pro potřeby dramatu je častou výtkou filmu. Jaký byl skutečný život českého nacisty.

Oskar Schindler se narodil roku 1908 ve Svitavách do podnikatelské rodiny. Už jako mladý miloval bezstarostný život, ženy a rychlé motocykly. Pracoval v rodinné firmě, ale po roztržce s otcem ji opustil a stal se členem Henleinovy strany SdP a později i Hitlerovy NSDAP. Brzy byl za protirepublikovou činnost zatčen, ale po Mnichovské dohodě už bylo vše jinak a Schindler byl opět svobodný. Po propuštění se usadil v Ostravě a připravoval nacistické obsazení na strategickém Opavsku. V říjnu 1939 odjel do Krakova, kde za své špionážní zásluhy získal zabranou židovskou továrnu na smaltované nádobí. Nejprve zaměstnával polské dělníky, později i židy z ghetta, s jejichž umístěním mu pomáhal bývalý účetní židovského původu Itzhak Stern. Ke konci války byl vydán pokyn k hromadnému odsunu všech židů do Osvětimi k likvidaci. Schindlerovi se podařilo 1100 židovských dělníků i s jejich dětmi transportovat do nové továrny na výrobu granátu ve svitavském Brněnci.

Čtěte také: Kdo byl skutečný zabiják s krycím jménem Šakal, co dělal v Československu a kolik toho má společného s filmovými verzemi

Začátkem května 1945 se dal Schindler se svou manželkou a několika židy na útěk za oceán. Žil několik let v Německu a Argentině, až jej jako chudého podnikatele židovský národ pozval do Izraele. Tam žil částečně z židovského fondu a částečně z platu zaměstnance Muzea holocaustu Jad Vašem. Na sklonku života žil v Německu a až do své smrti byl podporován židovskou komunitou. Před smrtí požádal o pohřbení na hoře Sion v Jeruzalémě. 

Čtěte také: Statečné srdce: Historický snímek inspirovaný skutečnou postavou ukrývá spoustu nejasností

Fikce vs. realita

Schindler důstojníky SS za židy opravdu uplácel, ale neplatil za každou hlavu, jak je ve filmu řečeno.

Seznam židů nesepsal sám Schindler, jen na něj později pár jmen doplnil.

Gestapo Schindlera nezadrželo za polibek židovské dívce, ale za obchodování na černém trhu.

Čtěte také: Černý jestřáb sestřelen: Hvězdně obsazený snímek je natočen podle skutečného příběhu. Co je na něm pravda?

Schindlerova žena Emílie se v Brněnci starala o nemocné židy a po celou dobu pomáhala s jejich záchranou.

Amon Göth se dopustil na lidech daleko větších zvěrstev než byla ve filmu zobrazena.

Existovaly dvě Heleny, které Göthovi přisluhovaly v neustálém strachu o své životy. 

Taktéž filmová postava Itzhaka Sterna byla poskládaná z několika různých osob, které Schindlerovi pomáhaly.

Čtěte také: Tyto zahraniční herce uvidíme ve velkofilmu Jan Žižka. Jak ztvární české osobnosti hvězda Batmana či Panství Downton

Steven Spielberg natočil oscarový snímek o holocaustu jen díky nátlaku své druhé manželky. Sám se i přes svůj židovský původ do zfilmování spletitých osudů z 2. světové války pouštět nechtěl. Po obrovském úspěchu filmu založil ze zisku Mezinárodní program pro mediální záznam výpovědí svědků holocaustu.