Kdo byl skutečný zabiják s krycím jménem Šakal, co dělal v Československu a kolik toho má společného s filmovými verzemi

Kdo byl skutečný zabiják s krycím jménem Šakal, co dělal v Československu a kolik toho má společného s filmovými verzemi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejednoho diváka, který si oblíbil film „Šakal“ z roku 1997 určitě napadlo, jak to vlastně s tím reálným zločincem s přezdívkou Šakal bylo a jak moc se realita a film shodují.

Začalo to Bastienem

Terorista, jehož pracovní přezdívka byla „Šakal“, se jmenoval Jean-Marie Bastien-Thirym a dějiny si ho pamatují jako teroristu, který se pokusil zabít francouzského prezidenta Charlese de Gaullea. Důvodem bylo jeho prosazování samostatnosti Alžírska, které bylo v područí Francie.

Za pokus o atentát byl Bastien popraven. Prezident mu odmítl dát milost, protože střelbou ohrozil mnoho lidí v blízkosti samotného prezidenta (včetně jeho manželky) a tito lidé nebyli nijak spjati s politickým rozhodováním.

Čtěte také: Film vs. realita: “Houstone, máme problém” aneb 5 polopravd ze snímku Apollo 13

Kniha inspirovaná zločincem a film

Právě život Bastiena (chlapce z dobré rodiny se skvělým vzděláním) inspiroval Fredericka Forsytha k napsání poutavé knihy „Den pro Šakala“.

Slavná kniha se stala podkladem pro scénář k filmu „Den Šakala“ z roku 1973.

Carlos alias Šakal

Svět politických zločinů zrodil dalšího reálného Šakala. Tím byl levicový terorista Ilich Ramirez Sanchez, známý jako „Carlos“ a také „Šakal“. Přezdívku získal od svých kumpánů. Tento zločinec byl za své teroristické činy odsouzený třikrát na doživotí. Za svůj život toho tento „Šakal“ stihl opravdu hodně a zmařil mnoho lidských životů.

Čtěte také: 50x a stále poprvé: Kdo je skutečná Lucy Whitmore, která se každý den probouzí s představou, že žije stále v roce 1994

Poslední proces proběhl nedávno a týkal se jeho akce, kdy v roce 1979 hodil granát do jednoho z obchodů v nákupním centru. Proces byl spíš symbolický, aby se pozůstalí dočkali po čtyřiceti letech spravedlnosti.

Další dvě doživotí dostal za vraždu tří mužů, včetně dvou policistů a za 4 pumové atentáty, které si vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných v Paříži, Marseille a ve dvou vlacích.

Tento „Šakal“ byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa. Z Venezuely se přes komunistické hnutí dostal do Lidové fronty pro osvobození Palestiny a vypracoval se až na zástupce šéfa pařížské pobočky. Když byl šéf pobočky zatčený, udal Šakala a se dvěma policisty šel k němu domů. Tam je čekala smrt zastřelením a ze Šakala se mezi vlastními lidmi stal hrdina. Zorganizoval mnoho teroristických akcí. Povedlo se mu například unést 60 lidí včetně 11 ministrů z vídeňského summitu OPEC (3 lidé zemřeli).

Čtěte také: Tajnosti Hollywoodu: Žena, kterou bouřlivák Jack Nicholson považoval za sestru, byla ve skutečnosti jeho matkou

Šakal byl velice tajemný, hodně cestoval, skrýval se v mnoha komunistických zemích a pobýval také v Československu. Nakonec skončil v Súdánu a tam byl vydaný francouzské policii.

Šakal podruhé

Právě i touto postavou se zčásti inspirovali tvůrci filmu „Šakal“ z roku 1997. Původního vraha tak obestřeli navíc tajemstvím a udělali z něj mnohem většího zločince, než byl ten původní popravený terorista.