Film vs. realita: “Houstone, máme problém” aneb 5 polopravd ze snímku Apollo 13

Film vs. realita: “Houstone, máme problém” aneb 5 polopravd ze snímku Apollo 13
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Apollo 13 natočený v roce 1995 a oceněný dvěma Oscary, patří k nejvěrohodněji zpracovaným filmům založených na skutečné události. Bylo ale opravdu vše tak, jak je ve filmu?

Párty před startem

Párty na rozloučenou by se nikdy nemohla konat krátce před startem. Posádka musí dodržet zpravidla dvoutýdenní karanténu a setkat se smí pouze s nejbližšími příbuznými. Riziko infekce je příliš vysoké.    

Houstone, máme problém

Filmová hláška Toma Hankse v roli Jima Lovella: “Houstone, máme problém,” se dostala na 50. místo v žebříčku nejlepších filmových hlášek. Ve skutečnosti však Jim Lovell prohlásil: “Myslím, že jsme měli problém.” Tom Hanks navrhl úpravu, aby věta působila dramatičtěji. 

Hlavně klid!

I další scény jsou pro film upraveny do dramatické podoby a staly se zdrojem neshod mezi režisérem filmu a členy týmu Apolla 13. Astronauti uvažovali racionálně, navíc byli cvičeni v sebedisciplíně a k emotivním výpadkům vůbec nesmělo dojít. Rovněž konflikt mezi Jackem Swigertem (Kavin Bacon) a Fredem Haisem (Bill Paxton) nemohl nikdy nastat, stejně tak ředitel letu Gene Kranz neztratil nad situací kontrolu a nekřičel na posádku, jak je ve filmu zobrazeno. Jediným cílem celého týmu bylo zůstat v klidu a jednat s přesností, aby se všichni vrátili do bezpečí.

Chybějící měsíční kameny nebránily přistání

Ve filmu se před přistáním ozývá hlášení, že loď je špatně vyvážená, protože neveze několik desítek kilogramů měsíčních kamenů, s kterými se původně počítalo. Ve skutečnosti byl problémem lunární modul, který měl zůstat na Měsíci. Chladící systém modulu vypouštěl vodní páry, které loď vychýlily z kurzu. Pro nápravu stačilo provést další zážeh.  

Ztráta spojení se Zemí

Ve filmu je popsána ztráta spojení se Zemí ve chvíli, kdy je loď v zákrytu odvrácené strany Měsíce. K této situaci ale ve skutečnosti nemohlo dojít. Z pohledu Země se pozorovateli může zdát Měsíc jako nehybný, tedy že se netočí kolem vlastní osy, jelikož jeho rotace je synchronizovaná s rotací Země. Avšak loď při své rychlosti rotaci Měsíce předbíhá a do zákrytu se může dostat pouze při úplňku. A během mise Apollo 13 byl Měsíc právě v půli. Avšak dramatické ač nepravdivé scény přispívají k vyššímu zájmu diváků a film tak získává větší sledovanost.