Černý jestřáb sestřelen: Hvězdně obsazený snímek je natočen podle skutečného příběhu. Co je na něm pravda?

Černý jestřáb sestřelen: Hvězdně obsazený snímek je natočen podle skutečného příběhu. Co je na něm pravda?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý, kdo jednou nastoupí do armády, musí počítat s nebezpečnými misemi. Píše se rok 1993 a několik mužů z elitní jednotky je posláno do somálského Mogadishu.

Aby vojáci potlačili občanskou válku, která panuje v celé zemi, je jejich cílem únos několika vysokých důstojníků somálského diktátora. Ačkoliv je akce naplánována do nejmenšího detailu, nakonec se zvrtne a válka tak mužům ukáže svou pravou tvář.

Film popisuje skutečnou událost, která se v Somálsku odehrála

Předlohou filmu se stala kniha od Marka Bowdena, která je založena na skutečných událostech. Jason Isaacs ve filmu ztvárňuje Kapitána Michaela D. Steeleho, jenž se zúčastnil i velení v operaci Irácká svoboda. Kvůli případu, co je lidem známý jako "Vraždy civilistů v operaci Železný trojúhelník", byl za své činy v roce 2006 pokárán. Nakonec odešel v roce 2010 do penze.

Některé role byly vymyšlené, byly však inspirovány jinými skutečnými aktéry války

Herec Eric Bana hraje Sfc. Norm "Hoot" Gibsona, ten však ale v původním příběhu nefiguroval. Jedná se o smyšlenou postavu, která byla inspiravána několika vojáky, bohužel, jeden z nich válku nepřežil. Ani Svobodník Todd Blackburn, kterého si ve filmu zahrál Orlado Bloom, to neměl jednoduché. Jako ve filmu, i doopravdy se stalo, že spadl z vrtulníku a poranil si páteř. Naštěstí se později zcela uzdravil.

Filmaři si pro natáčení vybrali Maroko

Je paradoxem, že ačkoliv se jedná o válku v Somálsku, ve filmu neučinkuje ani jeden Somálec. Ty zastoupili vojáci z Maroka, kde se celý film natáčel. Kromě nich se na natáčení také podíleli i kaskadéři z České republiky.

Tento historický film můžete zhlédnout v úterý 11. 8. na televizi Prima MAX.