Nejen o Teroristce, kterou bravurně ztvárnila Iva Janžurová

Nejen o Teroristce, kterou bravurně ztvárnila Iva Janžurová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Iva Janžurová, kterou celý národ nazývá „Janžurka“, už je dáma v letech (79) a málokdo čekal, že by k tak bohaté filmografii přidala ještě další skvost. A pak přišla v roce 2019 Teroristka. A Iva Janžurová ve filmu běhala, a dokonce se kvůli roli naučila střílet.

O filmu Teroristka

Film je závanem čerstvého vzduchu a vzpomínkou na časy, kdy se ještě točily české komedie, u jejichž sledování se diváci opravdu smáli. V záplavě nekonečných seriálů nebo zahraničních velkofilmů podle komiksů přišlo něco obyčejného, lidského a blízkého naší mentalitě.

Radek Bajgar, který je podepsaný pod scénářem a také film režíroval, si dal na obsazení filmu opravdu záležet, a i ostatní herci (Martin Hofman, Tatiana Dyková, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková a další) odvedli skvělou práci.

Příběh zasazený na český venkov nabízí morální souboj toho, co je dovoleno a co je správné a svérázné řešení s velkou nadsázkou vytváří úsměvný příběh i ze situací, které moc veselé nejsou.

Herečka Iva Janžurová

Iva Janžurová má za sebou přes 150 filmových rolí a několik desítek těch seriálových. Jako mnoho umělců, i ona trochu bojovala s předrevolučními poměry, a tak v určitém období nesměla ve filmech být obsazována do dramatických rolí, což zase moc nevadilo, protože v komediích byla jako ryba ve vodě. Role ve snímcích Marečku, podejte mi pero, Zítra to roztočíme drahoušku, Drahé tety a já, Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí drahoušku, Světáci a mnoho dalších, jsou určitě nezapomenutelné a tyto filmy jsou pokladem v českém komediálním žánru.

Za film Výlet, kde si zahrály i obě její dcery Teodora Remundová a Sabina Remundová, získala Zlatého lva, stejně jako za povídkoví film Kdo chytá v žitě. Za roli svérázné vesničanky ve filmu Teroristka si odnesla nominaci na tuto cenu.

Kromě své filmové kariéry se Iva Janžurová po studiu na DAMU věnovala i divadlu. Stihla se i jednou vdát za Jana Eisnera, ale manželství bylo brzy ukončeno a rozvod byl pro herečku tak stresující, že už se vdavkám celý život vyhýbala. Se svým životním partnerem Stanislavem Remundou žila „na psí knížku“. Vychovali spolu dvě dcery a dnes si herečka užívá vnoučat.