Zabil jsem Einsteina, pánové: Sováka vozili na natáčení rovnou z hospody, kde s Menšíkem oslavoval úspěch filmu Světáci

Zabil jsem Einsteina, pánové: Sováka vozili na natáčení rovnou z hospody, kde s Menšíkem oslavoval úspěch filmu Světáci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Včasná likvidace Alberta Einsteina by mohla zabránit tomu, aby aplikace vědcových prací na počátku třetího tisíciletí vedla ke konstrukci zhoubné bomby G, po níž ženám narostly vousy a ztratily schopnost rodit děti.

Do Prahy roku 1911 se tak strojem času vydává z budoucnosti vědecká výprava historiků vedená profesorem Moorem (Jiří Sovák). Historikova kolegyně Williamsová (Jana Brejchová) a matematik Frank Pech (Lubomír Lipský) nechtějí vraždit. V plánu je likvidace vědce způsobem, který by nezanechal pochybnosti, že šlo o nešťastnou náhodu.  

Podle doložených faktů totiž Einstein (Petr Čepek) v domě bankéře Wertheima málem zahynul při pádu těžkého lustru. Jenže jedna věc je sebedokonalejší plán a něco zcela jiného jeho dokonalé provedení.

Stroj v Praze přistane, ale vše se postupně hatí. Frank se seznámí s geniálním počtářem a velkým uličníkem Františkem, svým budoucím otcem. Chlapec zahyne místo Einsteina a Frank, který se nemohl narodit, mizí. Expedice se nezdařila.

Moore si vyjedná opakovaný pokus. Gwen tentokrát zvolí vůči Einsteinovi ženské zbraně, přesvědčí ho, aby nechal fyziky a věnoval se hře na housle. Po návratu do budoucnosti je vše jinak. Moore s hrůzou zjistí, že je jediným pravým mužem.

Chemie, která v nové historii ovládla svět místo fyziky, způsobila mužům „ženskou“ mutaci, která jim zabránila mít potomky. Moorovi nezbývá než zplodit nové generace a vynalézt „spásnou“ atomovou bombu.

Lipský, Janžurová, zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Ve filmografii samotného Oldřicha Lipského, jenž byl především tvůrcem komedií, tvoří sci-fi spíš výjimky. Na scénáři, který zpracoval spolu s Milošem Macourkem a Josefem Nesvadbou, je to znát. Trochu krkolomný a chaotický scénář však vyvažuje velice zdařilé herecké obsazení.

Když Lipský hledal herce, nestřetával se s nadšením. Byl rok 1969, nálada ve společnosti byla skleslá a tomuto žánru herci moc nevěřili. Čepek dokonce roli Einsteina odmítl a nechal se přemluvit pouze kvůli kameramanovi, který byl jeho kamarád.

Jana Brejchová byla až druhou volbou poté, co roli odmítla španělská herečka Marisol, která měla být ve filmu kvůli koprodukci se Španělskem, ze které sešlo. Iva Janžurová vzpomínala na nepohodlí při natáčení, kdy ji nalepené vousy hrozně svědily a náročné bylo celé líčení.

Jiří Sovák si v době natáčení užíval velké mejdany až do rána s Vladimírem Menšíkem, se kterým právě dokonči film Světáci. Přesto jako správný profesionál svou práci odvedl. Lipský Menšíka neobsadil, protože mezi režiséry už se vědělo, že kombinace těchto herců může způsobit při natáčení velké potíže.

Film bude vysílán na ČT 28. 9. 2022 9:20.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek