Páteční Panoptikum Města pražského: Rozverná Stašová a fešák Bartoška si spolu zadováděli

Páteční Panoptikum Města pražského: Rozverná Stašová a fešák Bartoška si spolu zadováděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminální seriál Antonína Moskalyka, který stojí i za seriálem Četnické humoresky, je páteční sázkou na jistotu. Volně navazující desetidílný seriál z roku 1987 vrací divákům špetku atmosféry Hříšných lidí Města pražského.

Detektivové ze „čtyřky“ jsou stejně mazaní a trpěliví a jdou zločincům po krku. Jen radu Vacátka nahradil elegantní a klidnější rada Korejs v podání Jiřího Adamíry. K ruce má pány Boušeho a Brůžka (Josef Vinklář a Josef Bláha) a snaživého koncipistu Součka (Ondřej Havelka).

Páteční epizoda má kořeny ve skutečné události atentátu na ministra Kramáře a takový čin je vždy a v každé době alarmující. Prostřednictvím vyšetřování tak nahlédneme do politických intrik, které rozhodně nejsou pouze výdobytkem moderní doby.

Dvě politické strany v boji o moc a významnou pozici poodhalí své zájmy. Kdo by z podařeného atentátu vytěžil víc? Strana ministra, který by se stal mučedníkem, nebo protivník, který by mohl získat silné politické postavení?

Růžek, Bartoška, zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Ale rozhodně nejde jen o politiku. Seriál dokáže nabídnout zábavu široké platformě diváků, a tak do politických rejů se prolínají i úplně jiné události.

A za vším je žena, aby byl děj zapeklitější.

Kromě ostřílených pánů kriminalistů se můžete těšit na Simonu Stašovou jako hodně zábavnou prostitutku Lulu, šarmantního Jiřího Bartošku jako tajemníka ministerského předsedy, který skrývá nejedno tajemství a na Martina Růžka jako ministerského předsedu.

Epizoda se točila na Žižkově, v Bubenči a v salónu Josefa Fanta na Hlavním nádraží v Praze.

Simona Stašová (67) byla v této roli velice dobře diváky přijata, a dokonce byla označena jako nejlepší postava epizody, přestože je její role vlastně vedlejší. Právě v tomto období se začala herečka žijící dlouhá léta ve stínu své slavné matky prosazovat.

Diváci ji mají samozřejmě nejraději ve filmu Pelíšky jako tolerantní paní Šebkovou, která rozhodně soužití s manželem (Donutil) neměla snadné.

Stašová musela dlouho bojovat s tím, že je dcerou Jiřiny Bohdalové a nemohla se vyhnout srovnání. Přitom se netají tím, že kdyby se znovu rozhodovala o povolání, herectví by si nezvolila. Všechny své role na divadle hodně prožívá, a to je často vysilující. Všichni také předpokládali, že bude stejný komik jako Bohdalová a musela své okolí přesvědčit, že může dělat práci dobře, aniž by kopírovala matku.

Jak se Stašová mnohokrát zmínila, smysl pro humor nemohla od své matky převzít, protože paradoxně ta ho získala díky velice drsným životním zkušenostem, které byly spojeny s uvězněním jejího otce v roce 1955 jako politického vězně a s konfiskováním rodinného majetku. Bohdalová tak jako velmi mladá musela živit celou rodinu, manžela měla na vojně a den po odsouzení otce se jí narodila Simona. Ale to už je zase jiný příběh.

Navzdory jinému humoru dokáže být Stašová také velni zábavná, což předvedla i v Románu pro ženy.

K vidění na ČT1 v pátek 16. 9. 2022 ve 20:25.

Zdroj článku:
  • autorský článek