Herečka a sex-symbol 80. let oslavila 64. narozeniny: Jaká byla herecká kariéra Bo Derekové

Herečka a sex-symbol 80. let oslavila 64. narozeniny: Jaká byla herecká kariéra Bo Derekové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bo Dereková (narozena jako Mary Cathleen Collins) patřila mezi nejkrásnější herečky osmdesátých let. Vstoupila do dlouhé řady světově uznaných tzv. „sex-symbolů“, do kterých patřily i Marilyn Monroeová a Raquel Welchová. Jako herečka si ale zahrála ve filmech nejrůznější kvality.

Život před hereckou kariérou

Dereková se narodila jako jedno ze 4 dětí v kalifornském městě Long Beach. Její otec prodával lodě, ale její matka se starala o make-up a účes švédské herečky Ann-Margret Olssonové, měla tedy úzký vztah k magickému světa filmů. 1974 absolvovala vysokou školu a začala se intenzivněji zajímat o modeling a herectví. Ve stejný rok se provdala za amerického herce a režiséra Johna Dereka. Až do jeho smrti v roce 1988 byli manželským párem.

Kariéra v Hollywoodu

První velkou roli si Dereková zahrála ve filmu „10“ od Blaka Edwardse. Za výkon v této romantické komedii, ve které svádí hudebního skladatele (Dudley Moore) k hudbě Boléra, byla nominována na Golden Globe jako nejlepší mladá herečka.

Tento snímek byl velmi úspěšný, vydělal přes 75 milionů dolarů a Dereková se proto následně proslavila po celém světě.

Přestože byla díky filmu „10“ známá především jako v tu dobu nejvíce sexy žena, nedokázala tuto popularitu využít. Její následující filmy „Tarzan, opičí muž“ (režii převzal její manžel John Derek a na ČSFD má snímek 24 %) a „Bolero“ (27 %) byly kritiky roztrhány a ani publikum si filmy neoblíbilo. Role v lepších filmech se jí nadále vyhýbaly. Několikrát byla nominována na Zlatou malinu, kterou i jednou vyhrála, a to za kategorii „Nejhorší herečka celých 80. let“.

Od devadesátých let se spíše soustředila na televizní produkce, objevila se (nejčastěji jako ona sama) v seriálech „Still Standing“, „CSI: Miami“, „Sedmé nebe“ či „Chuck“. V letech 2015 a 2018 si zahrála dokonce ve dvou dílech proslulé „Žralokonádo“ řady, přesněji ve třetím a šestém díle.