Nejhorší filmy všech dob: Žralokonádo aneb tuto šílenost nezachránily ani hvězdy z Beverly Hills 90210 a Pobřežní hlídky

Nejhorší filmy všech dob: Žralokonádo aneb tuto šílenost nezachránily ani hvězdy z Beverly Hills 90210 a Pobřežní hlídky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Představte si následující situaci: Uprostřed moře se vyskytlo tornádo a svou neomezenou silou nasaje z vody nespočet naštvaných žraloků. Nerealistické? Tak to jste ještě neviděli film Žralokonádo.

Steven Spielberg natočil roku 1975 své mistrovské dílo „Čelisti“, které dodnes patří mezi nejlepší filmařské kousky historie. Díky nepochybnému napětí, výborným hercům a fantastické hudbě se staly „Čelisti“ nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Tento úspěch byl ale bohužel začátek obrovského neštěstí, protože si úplně všichni (i nejméně talentovaní režiséři) mysleli, že stačí natočit film se žralokem a dolary ihned přiletí na účet. Počet žraločích filmů nelze spočítat, zkrátka je jich mnoho. Je úplně jedno, jestli je to gigantický žralok (Supershark), žraloci žijící na neobvyklých místech (Sand Sharks; Snow Sharks) nebo žraločí mutace (5 – Headed Shark Attack; Sharktopus), už by nás nic nemělo překvapit. Jenže pak se na plátně objevil film režiséra Anthonyho C. Ferrante.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Xanadu aneb ani nejlepší herci nemohou zachránit nejhorší scénář

Počátek katastrofy

Jednoho dne se Anthony C. Ferrante a Thunder Levin setkali v jekémsi baru a společně hledali odpověď na otázku, jaký by mohli společně natočit film, díky němuž se oba proslaví. O patnáct piv později měli nápad: Sharknado. Levin začal psát scénář, Ferrante se postaral o režii, střih, filmovou hudbu, produkci, kameru a dokonce o CGI efekty (pokud se tomu dá takhle říkat).

Jakožto hlavního hrdinu si oba představovali Iana Zieringa (u nás známý především a asi pouze ze seriálu Beverly Hills 90210). Jeho manželku ztvárnila již déle neoblíbená, a během natáčení vesele opilá, Tara Reid.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Titanic II aneb když s lodí ztroskotá i film

Hotový děj smrtonosného snímku by se dal sepsat na malý kapesníček: Fin Shepard (Ziering), jeho kámoši a jeho rodina bojují proti žralokonádům. Tečka. Hlubší děj, metafory, sociální kritiku či sympatickou roli tady nenajdeme, i kdybychom hledali mikroskopem.

Když létající žralok sežere logiku

Samozřejmě by mělo každého z nás napadnout, že pokud se díváme na film, jehož jediným smyslem jsou panicky poletující paryby, nemůžeme očekávat logiku. Přesto nás několik scén nakonec překvapí. Například se dozvíme, že nejlepší zbraní proti žralokům je motorová pila. Nebo věděli jste, že můžete žraloka zabít tágem? Nebo barovou židličkou?

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob! Tohle jsou fakt propadáky

Střihově film připomíná chaotický mix z vůbec se k sobě nehodících a na různých místech natočených scén. Počasí se během deseti minut několikrát vystřídá, lidé stojí na dvou místech zároveň a veškeré scény se žralokem z blízka jsou ukradené z dokumentací (Nejlepší: školní bus stojí pouze po pneumatiky ve vodě a kolem plavající žralok je vidět v moři).

A herecké výkony? Nic moc. Vlastně by se tomu nemělo ani říkat „výkon“. Ian Ziering to prožívá až moc, Tara Reid zase vůbec ne (její obličej vypadá od prvního až do posledního okamžiku úplně stejně, jako by celou dobu nevěděla, co se děje a proč tam vlastně je). Ostatní herce a politováníhodní statisty ani nemá cenu blíže představovat.

Otázka všech otázek: Proč to existuje?

Sharknado je bezpochybně jeden z nejhorších filmů všech dob. Každou minutu si divák nepřetržitě myslí, jak mohlo něco takového projít. Anebo ještě důležitější otázka: Jak mohlo něco takového dostat pět pokračování?

Ze Žralokonáda se stal nečekaný hit. I když byl první díl myšlen zcela vážně (Ferrante a Levin chtěli doopravdy natočit dramatický horor), poznali filmaři, že diváci v tom viděli něco zcela jiného. Sharknado bylo pochopeno jako sarkastická a přehnaně nerealistická adaptace veškerých žraločích trháků. Lidé pořádali „Sharknado-Events“, při kterých se sešlo několik fanoušků na společné sledování slavného snímku.

Čtěte také: Kdo získal Zlatou malinu 2020 za nejhorší film? Výherce kategorie nejhorší herec vás šokuje

Kongeniální duo Ferrante-Levin si toho všimlo a využilo oblíbenost ozubených létajících paryb. Další díly byly delší a šílenější. Nejdříve napadla žralokonáda pouze Ameriku, později ale i Kanadu, Evropu a na konec celý svět. V pátém dílu se cestovalo prostorem, v šestém se cestovalo časem. Filmy se staly kultem a každý díl byl obohacen větším a větším počtem prominentů ve vedlejších rolích (např. David Hasselhoff, Olivia Newton-John, Neil deGrasse Tyson aj.).

Jenže Sharknado 1 není schválně špatný. Sharknado 1 je prostě hrozný film. Přesto se ale jedná o začátek celosvětově známého kultu, a abych řekl pravdu: člověk se u toho hodně zasměje.