Na televizní obrazovky se po 4 letech vrací třídílná minisérie Vodník

Na televizní obrazovky se po 4 letech vrací třídílná minisérie Vodník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Minisérie Vodník, čtvrtá z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice, se 22. března 2023 vrací na obrazovky České televize, aby znovu připomněla strašlivý příběh zavražděného nemluvněte. Vyšetřování třicet let starého zločinu se opět ujme kriminalistka Marie Výrová. Po vrahovi pátrá na vlastní pěst.

Seriál Vodník je součástí rozsáhlejšího detektivního cyklu

Středeční večery na ČT1 budou v nejbližších týdnech patřit Vodníkovi (2019), čtvrté a předposlední řadě kriminální minisérie z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice. Celkem tedy pět detektivních minisérií vzniklo podle knih literárního historika a spisovatele Michala Sýkory. Seriály Případ pro exorcistu (2015), Modré stíny (2016) a Pět mrtvých psů (2016) převzaly názvy z knih, zatímco Vodník byl natočen podle knihy, která nese název Ještě není konec. Pátá řada, nazvaná Živé terče (2019), vznikla přímo pro televizi na základě spolupráce Michala Sýkory se scenáristou Petrem Jarchovským.

Marie Výrová znovu otevře případ zavražděného kojence

Stěžejními postavami celého cyklu jsou hlavní komisařka Marie Výrová (Klára Melíšková) a její tým zkušených olomouckých kriminalistů, tvořený Viktorem Vitoušem (Miroslav Krobot), Pavlem Mrázem (Stanislav Majer) a Kristýnou Horovou (Tereza Ramba).

Vodník, vycházející z klasické britské detektivní školy, přesahuje do hororu a psychologického rodinného dramatu. Ukazuje rozpad vztahů v rodině, jež je poznamenána dávným a nepochopitelně krutým zločinem. Ze všech pěti minisérií si Vodník vydobyl na Česko-Slovenské filmové databázi nejvyšší hodnocení, což by samo o sobě mohlo představovat dobrý důvod, proč se na něj podívat, pokud jste ho snad před pár lety minuli. V televizi se objevil poprvé 31. března 2019 a nyní, o čtyři roky později, téměř na den přesně, zde poběží tento ambiciozní počin znovu.

Klára Melíšková, premiéra prvního dílu minisérie Volha
Klára Melíšková, premiéra prvního dílu minisérie Volha. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Třídílná minisérie vypráví odstrašující příběh cirkulárkou zavražděného pětiměsíčního dítěte. Případ starý třicet let ve svém volném čase znovu otevře vyšetřovatelka Marie Výrová, jež se na základě znepokojivého svědectví pokusí očistit nespravedlivě odsouzeného člověka. Děj se vzhledem ke stáří ohavného případu odehrává ve dvou časových rovinách: na konci 80. let a v současnosti. V první rovině se vraždou zabývá kriminálka komunistického Československa, jíž tenkrát velel major Voženil. Mezitím v současnosti Marie odhaluje pochybení v tehdejším vyšetřování.

„Marie ve Vodníkovi sice vyšetřuje případ na vlastní pěst, ale paradoxně ji jako hlavní postavu nevnímám,“ řekla před časem Klára Melíšková v rozhovoru pro Kinobox. „Hlavním objektem pozornosti jsou pro mě členové rodiny, kterým se ta tragédie stala… Ve Vodníkovi jde Marie po stopách třicet let staré vraždy nemluvněte. V Živých terčích naopak začíná se svým týmem vyšetřovat vraždy, které se momentálně dějí a zdánlivě spolu nesouvisí. Zajímavé pro mě bylo zjištění, že jsem nemohla hrát v obou příbězích stejně. Nefungovalo to. Marie ve Vodníkovi je víc v sobě. Je v jakémsi zdánlivém klidu. K trestnému činu nedochází v momentálním čase. O to je ale rozechvělejší z hrůzy, která se před ní vyjevuje.“

Zdroje článku: