Netflix dokumenty

Netflix dokumenty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dokumenty jsou zajímavý a snadný způsob, jak se přiučit něco nového, poznat nové kraje a kultury, zapátrat v historii a dozvědět se o životě lidí, kteří tuto historii vytvořili. Od všeho trochu najdete i na Netflixu a můžete tak rozšířit své obzory.

Trabantem až na konec světa (2014) a Trabantem do posledního dechu (2016)

Mladá generace možná ani netuší, že tyto automobily představovaly vytoužený vůz celé jedné generace obyvatel Německé demokratické republiky. Poměrně hodně se jich „prohánělo“ i po Československu a díky svému zvuku se jim přezdívalo „rozzuřené vysavače“. Dnes jsou Trabanty sběratelskou záležitostí a je až k neuvěření, co šikovné ruce s tímto vozem, který by klidně mohl být symbolem éry socialismu, dovedou.  Řadu těchto vozů vlastní i recesisté, a právě mezi ně patří Dan Přibáň (45), novinář, režisér a tvůrce řady dokumentů o putování vozem Trabant po světě.

Dokument Trabantem až na konec světa přináší svědectví o dobrodružné výpravě mezinárodního týmu Čechů, Slováků a Poláků napříč Jižní Amerikou. Výprava ujela přes 21 tisíc kilometrů. Dvěma Trabantům dělali doprovod ještě polský Fiátek a přes padesát let stará Jawa.  Tato netradiční výprava se prodírala Amazonským pralesem, průsmyky And, pouštěmi a pobřežím oceánu. Nenatočit takovou akci by byla škoda.

S dokumentárním filmem Trabantem do posledního dechu se s Danem Přibáněm a jeho dobrodružnou partou cestovatelů můžete podívat, na lidovou verzi „Rychle a zběsile“ a nejen, že zavítáte do exotických zemí, ale občas budete mít pocit, že se díváte na komedii. Tentokrát se cestovatelé vydali z australského Perthu na cestu, která je zavedla do Východního Timoru, Malajsie a Thajska.

 

Prolomit hranice: Naše planeta je věda (USA, 2021)

David Attenborough a vědec Johan Rockström se opět snaží lidstvo varovat před devastací naší planety. Postupně zkoumají rozvrat biodiverzity na planetě Zemi a hledají způsob, jak odvrátit krizi. Není to jen film pro nadšené ekology a rozhodně je to ten druh dokumentů, který by se měl promítat i ve školách. David Attenborough se opakovaně snaží lidem sdělit, že pro lidstvo je tzv. „za pět minut dvanáct“ a klimatické změny v důsledku nezodpovědného chování si začínají vybírat svou daň.

Apollo 11 (USA, 2019)

Skvěle technicky vyrobený dokument nechává diváka nahlédnout do zákulisí jedné z nejslavnější a konspiračními teoriemi nejopředenější vesmírné mise. Dokument vznikl s pomocí archivních záznamů NASA a vrací se k 50 let starému vesmírnému dobrodružství z července 1969, kdy celá Amerika a velká část světa vzhlížela k obloze, protože z Mysu Canaveral se na devítidenní cestu na Měsíc vydala v lunárním modulu posádka Armstronga. Bezpochyby šlo o jeden z důležitých okamžiků v lidských dějinách.

Amy (Velká Británie, 2015)

Amy je britský dokument, který se zabývá životem britské zpěvačky Amy Winehouse a jejím bojem s návykovými látkami v období rozkvětu její kariéry až po období, kdy zemřela. Dokument měl premiéru na FF v Cannes 2015. Získal 33 nominací na různé prestižní ceny a 30 cen získal.

Filmové vyprávění se zaměřuje na život zpěvačky a skladatelky, která byla nalezena 23. července 2011 mrtvá na otravu alkoholem ve věku pouhých 27 let ve svém domě v Londýně.

Dokument ukazuje život talentované hvězdy od raného dětství, přes rozjezd kariéry až po okamžiky, kdy propadla drogám, alkoholu a také například bulimii a sebepoškozování. Ve snímku byly použity autentické záběry zpěvačky, které poskytla její rodina. 

Dokument Amy překonal britský rekord tržeb během zahajovacího víkendu v kategorii dokumentů. Velice dobře si vedl i v USA.

Tajemství hrobky v Sakkáře (USA, 2020)

Tým místních archeologů vedený egyptologem Mohammadem Yousefem objevuje dosud nikdy neprozkoumané chodby, šachty a hrobky jednoho z nejvýznamnějších starověkých egyptských objevů, jaké byly kdy nalezeny v nekropoli v Sakkáře. V dokonale zachovalé hrobce, která je považována za jeden z nejvýznamnějších nálezů za téměř padesát let, byl nalezen Wahtye, vysoce postavený kněz, který žil během páté egyptské dynastie, a jeho rodina. Během vykopávek tým našel několik artefaktů včetně osobních věcí, soch a mumie velekněze a jeho rodiny a také mumifikované lvíče. Hrobka byla nedotčená celých 4400 let.

 

Zdroj:

  • autorský článek