David Attenborough: Celoživotní pozorovatel přírody a optimista, věřící, že člověk se sám nevyhubí

David Attenborough: Celoživotní pozorovatel přírody a optimista, věřící, že člověk se sám nevyhubí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nedávno dosáhl významný 94letý přírodovědec na Instagramu milion sledujících za pouhé 4 hodiny a 44 minut, čímž pokořil rekord oblíbené herečky Jennifer Aniston o 32 minut. Za vše může nový přírodovědný dokument: Život na naší planetě (2020, hodnocení dokumentu 95 %).

Sir David Attenborough netrhá rekordy jen na sociálních sítích. Ve skutečnosti je také držitelem jedné z nejdelších televizních kariér přírodovědce v TV.

Důvod, proč je tento muž na sociálních sítích, není sbírání sledujících. Sir Attenborough bije na poplach, protože jako dlouholetý přírodovědec pochopil, že je pro lidstvo a jeho existenci na této planetě „za pět minut 12“. A pochopil to skoro každý, kdo se na jeho poslední dokument podíval. K dispozici je na Netflixu.

Není to ovšem první dokument, který přírodovědec vytvořil. Na svém kontě jim má celou řadu a například loni jako vypravěč prováděl diváky osmidílnou sérií dokumentů „Naše planeta“ (hodnocení 97 %). Dokument přiblížil divákům krásu naší planety a vliv klimatických změn, zaviněných člověkem, na jiné živé tvory.

V novém dokumentu přírodovědec sleduje katastrofy, kterých byl za svůj dlouhý život svědkem. Vychází to z Černobylu roku 1986 a jaderné katastrofy způsobené lidskou chybou, která zanechala následky na životním prostředí dodnes.

Přírodovědec provádí diváky svým životem a názorně ukazuje, jak se za poslední dekády proměnila příroda a naše chování k ní. A není to moc optimistická exkurze do lidského chování.

Čtyřiadevadesátiletý přírodovědec se začal o natáčení zajímat už v polovině minulého století a má za sebou mnoho důležitých dokumentů, které tvořil pro BBC a později pro Netflix. Jeho metoda zpracování dokumentů je divákům blízká, protože nemá k problémům fanatický přístup, ale věcný a vše má s reálným podkladem. Navíc má mnoho životních zkušeností, a hlavně neuvěřitelnou dávku optimismu a víru v lidi.

Nakonec každého překvapí, že dokument burcuje lidi hlavně proto, aby zachránili sebe. Příroda se o sebe nakonec postará sama.