Před 81 lety se narodila česká „Bardotka“ Jana Brejchová, které muži padali k nohám

Před 81 lety se narodila česká „Bardotka“ Jana Brejchová, které muži padali k nohám
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka, která se začala prosazovat v šedesátých letech, má za sebou víc než 100 filmových rolí a také řadu těch seriálových. Byla krásná a talentovaná a kariéru zakončila vedlejší rolí ve filmu Kráska v nesnázích, ze kterou dostala Českého lva.

Pojďme se podívat, jaký život si tato oblíbená herečka prožila, než ji vážné zdravotní problémy donutily hereckou kariéru ukončit. Jen málokterá herečka se jí v množství hereckých rolí, které za sebou nechala, může rovnat.

Herectví měla jako koníčka už od dětství

Žena, která své první honoráře dostala už ve třinácti letech, pracovala původně jako písařka a hraní byl spíše koníček. Když obdržela v zaměstnání povýšení, zjistila, že nemůže dělat zároveň i herectví, a protože dostávala jednu filmovou nabídku za druhou, vybrala si herectví.

A tak začala mladá herečka sbírat zkušenosti u filmu. I přes nabídky do divadla, svázaná trémou, se k divadelní tvorbě odhodlala až za mnoho let.

Muži jejího života

Jana Brejchová měla úspěch nejen jako herečka, ale byla obdivovaná mnoha muži. V 18 letech se provdala za režiséra Miloše Formana. Nepřišlo jí, že by byla moc mladá, protože samostatná byla už pár let. Manželství zkrachovalo díky neschopnosti vyřešit bytovou situaci. Mladí umělci neměli dost peněz na to, aby si vlastní bydlení mohli pořídit a Miloš se nakonec zabydlel jinde. Jana se rozvedla a na truc se obratem vdala za Němce Ulricha Theina. Vztah na dálku nefungoval a herečka neměla v úmyslu opustit slibnou kariéru a Československo.

Osudové bylo pro ni setkání s Vlastimilem Brodským po divadelním představení, kam se na něj šla podívat. Herci spolu žili v manželství 17 let a z tohoto svazku se narodila dcera Terezka, dnes úspěšná herečka. Manželé spolu natočili celou řadu filmů, ale Jana se zamilovala do mladšího a temperamentnějšího hereckého kolegy Jaromíra Hanzlíka. Žili spolu téměř 13 let, ale nikdy se nevzali. Bylo to dlouhé období rozchodů a návratů.

Po bouřlivém vztahu si Jana vybrala klidnějšího partnera Jiřího Zahajského, manžela Kamily Moučkové. Byli dlouholetí přátelé, a to dokonce i s Kamilou. Ale lásce se nedá poroučet. Oba spolu chtěli zestárnout.

Jiří měl ale problémy s alkoholem a k tomu se přidaly další zdravotní komplikace. Jana se o něj starala až do konce jeho života. Sama stále více musela bojovat s Parkinsonovou nemocí, kterou se jí podařilo dlouhé roky tajit.

Nakonec náročnou péči o matku už její dcera Tereza nezvládala a kvůli zajištění bezpečí ji našla odbornou péči.

Pojďme si připomenout pár nezapomenutelných snímků, kde Jana Brejchová zářila

Z roku 1970-1971 si budete pamatovat mnohokrát reprízovaný seriál na motivy románu Aloise Jiráska F. L. Věk, kde zazářilo mnoho českých herců jako Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Jaroslav Marvan, Dana Medřická, Jiřina Bohdalová a mnoho dalších.

Z dalších populárních seriálů, tentokrát osmdesátých let, si herečku určitě vybavíte jako královnu v seriálu Arabela a jako tetu jedné z hrdinek seriálu My všichni školou povinní.

Když se řekne Jana Brejchová a film, určitě si ji vybavíte jako Elišku Rejčku v hudební komedii Noc na Karlštejně. Ve snímku si zahrála s manželem Brodským, ale to už manželství skřípalo a na natáčení byl i Hanzlík.

Za roli ve velice ceněném filmu Vyšší princip z roku 1960 získala prestižní cenu FIPRESCI ve Švýcarsku. Další cennou trofej si odvezla z MTF v Plovdivu za v televizním filmu Jehla, kde si zahrála s Radovanem Lukavským. Druhého Českého lva získala v roce 2009 za celoživotní přínos kinematografii.