Jistě pane ministře: Když se nezkušený ministr dostane do spárů svého mazaného tajemníka

Jistě pane ministře: Když se nezkušený ministr dostane do spárů svého mazaného tajemníka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z myslí Jonathana Lynna a Antony Jaye pochází sada tří sérií „Jistě, pane ministře“ a následujícího pokračování „Jistě, pane premiére“. Jde o prvotřídní politickou satiru, která se prodala do mnoha zemí světa všude sklízela úspěch.

Seriál je především známý tím, že každý, kdo si jej oblíbí, bez ohledu na zemi, kde žije, nachází v satirické podívané více povědomých věcí, než by se politikům mohlo líbit.

Výborná kombinace starého, chytrého anglického humoru a brilantního hereckého obsazení: Nigel Hawthorne, Paul Eddington a Derek Fawldes, spolu vytvořili téměř realistický dokument politického života. Slovní přestřelky v každé epizodě jsou zábavné a dobré pro morálku, ale také skutečným manuálem k pochopení politiky obecně, a nejen té britské. Scénáristé měli poradce, kteří pracovali ve vládě a mnoho seriálových situací vychází ze skutečného života.

Děj seriálu

Příběh se rozvíjí v okamžiku, kdy James George Hacker zvítězí ve svém volebním okrsku a má téměř jistý post ministra. Dělá si velkolepé plány, jaké ministerstvo mu bude přiděleno. Je si jistý, že zvládne prakticky cokoliv. Postupně jak jsou ministerstva obsazovaná, začíná být Jim netrpělivý. Zůstane na něj nakonec vůbec něco? Nemá totiž úplně nejlepší vztahy s novým premiérem, a tak to může být od něj pomsta. Nakonec mu bylo určeno Ministerstvo pro administrativní záležitost. I přes obecné mínění, že jde o post, který se rovná politickému hřbitovu, Jim je odhodlaný ukázat celému světu, kolik užitečné práce je schopný vykonat a kolik může státnímu aparátu ušetřit peněz.

To ještě netuší, že základem jeho každodenní práce bude boj s mazaným a lstivým stálým tajemníkem sirem Humphreym. Ten je v politické sféře jako ryba ve vodě a v žádném případě nemá v úmyslu dovolit svému ministrovi jakékoliv změny v dobře zaběhnutém systému administrativy. Lehké to nebude mít ani osobní tajemník ministra Bernard. Ten bude nucený balancovat mezi oběma muži, kteří jsou jeho nadřízenými.

Seriál ocenili i britští politici 

I přes obtíže, které herci měli při natáčení s publikem, které je rozptylovalo a hlasitým smíchem přerušovalo dialogy, se nakonec seriál povedl. Získal cenu BAFTA a byl britskými poslanci zvolený v anketě jako nejlepší komediální dílo všech dob.

Původní seriál byl v roce 2013 oživený v novém obsazení, ale už se nedočkal takového ohlasu. Divákům se nelíbili herci a nebyl využitý obrovský potenciál tématu, který seriál měl.