Nemocnice na kraji města: Nad improvizovanou repliku od Kopeckého se Janžurová povznesla, nakonec ji proslavila

Nemocnice na kraji města: Nad improvizovanou repliku od Kopeckého se Janžurová povznesla, nakonec ji proslavila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V páté epizodě musí primář Sova k soudu. Jeho syn se rozvádí a on musí proti své vůli vypovědět, že snacha má v mnohém pravdu. To pro zásadového muže není jednoduché. Ani v nemocnici však není vše ideální.

Manželka Blažeje (Hana Maciuchová) správně vytušila, že manželův flirt se sestrou Inou přesáhl hranici zábavy a její manželství je v ohrožení. Snaží se poblouznění svého manžela vyřešit propuštěním sestry Iny, ale ani její možnosti nejsou bez hranic. Přemysl Rezek je stále problémovým pacientem a jeho léčba není ideální. I přes nadstandardní péči se nedaří muže léčit tak, jak se očekává. Podporu nachází u Alžběty Čeňkové, která svou nezkušeností překračuje pravomoci ošetřujícího lékaře.  Alespoň někdo si plní svůj životní sen. Doktorka Králová konečně čeká vysněné dítě.

Žádná z těchto událostí však nebyla pro fanoušky seriálu nesmrtelná. Jednou z postav, na kterou nešlo zapomenout, se stala sestra Huňková na ortopedii, kterou ztvárnila Iva Janžurová. Možná i tato postava jí pomohla k velké popularitě, která ji provázela celý život.

Kdyby hloupost nadnášela, tak se tady budete vznášet jako holubička,

prohlásil Kopecký v roli Štrosmajera, aniž by tušil, že právě pustil do světa jednu z nejoblíbenějších seriálových hlášek.

Iva Janžurová se rozhodně zapsala do dějin, a to nejen jako herečka. Po nevydařeném manželství v mládí se rozhodla, že už si nikdy svatební rituál nezopakuje. A svůj slib dodržela.

Po půlročním manželství s kameramanem Janem Eisnerem, kterého si vzala po dvouměsíční známosti, jí vadilo, že měla u soudu mluvit o zášti k partnerovi.

Iva Janžurová a dcery
Iva Janžurová a dcery | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Svou životní lásku přitom potkala už na své svatbě. Stanislav Remunda se na svatbě objevil, aniž by ho někdo pozval. O 14 let starší herec si ji podle herečky přišel omrknout. Sám už měl za sebou manželství a dvě děti. Když byla smutná z nepovedeného manželství, byl poblíž a pomohl jí překonat těžké období.

Ve své knize Život je kulatý popisuje herečka svůj vztah velice upřímně. Uvádí, že nebyla úplně bezhlavě zamilovaná, ale jak šel čas, její partner si získal její srdce hlavně tím, že poznala, jak dobrý je to člověk a dokáže pomáhat i v období nepohody.

Janžurová ve své knize zmínila i bouřlivé období, kdy došlo doma na oddělené ložnice, což nakonec bylo překvapivě oceněno jako vynikající způsob, jak sladit své rozdílné životní rytmy. Mohla se tak v ložnici připravovat na role v posteli, jak to měla ráda, a partnerský život začal být mnohem dobrodružnější, když si byli s partnerem vzácnější.

Na svém soužití „na psí knížku“ nic nezměnila ani po narození dvou dcer. A to nebylo v té době úplně běžné. Socialistický stát měl zažitý model, kdy se sotva dospělí lidé vzali, měli dvě děti, toužili po bytu v paneláku a půl života šetřili na škodovku.

Iva Janžurová přiznala, že rodinný život jí opravdu uchvátil – kdyby bylo třeba, kvůli dcerám by se ráda herectví vzdala. Ale nakonec to zvládla, a aniž by to měla v plánu, obě dcery se rozhodly jít ve stopách rodičů. Sabina se naposled představila v seriálu Kukačky 2 a Theodora se rozhodla pro profesi za kamerou, přestože i ona si výjimečně trochu s herectvím pohraje. S matkou a sestrou se předvedla ve filmu Výlet.

K vidění na ČT1 14. května v 17:30.

Zdroje článku: