Jak vyrobit vraha: Břemeno obvinění

Jak vyrobit vraha: Břemeno obvinění
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čas plynul, a zatímco guvernér státu podepisoval schválení nového zákona, který by měl do budoucna zabránit tomu, aby za mřížemi skončil nevinný člověk, Steven dál zůstává za mřížemi. Přitom to byl právě on, kdo inicioval vznik takového zákona.

Veřejností odsouzený násilník a vrah

Na příběh neoprávněného uvěznění už ale všichni zapomněli. Novináři mají žně a ve Stevenovi vidí surového zabijáka, který navíc do svých vraždících aktivit zapletl nevinného a trochu zaostalého šestnáctiletého mladíka. U předběžného slyšení vypovídali svědci případu. Žena, která se jen tak procházela po vrakovišti na cizím pozemku a nalezla automobil zavražděné ženy, hned mezi stovkami jiných aut toto auto poznala. Policista, který nalezl klíče od vozu u Stevena doma, kde už ale předtím byla provedená důkladná prohlídka, aniž by je objevila a najednou je našel místní policista, podřízený šerifa okresu Manitowoc, na kterém žádal Steven odškodnění. Slyšení bylo odročeno. Steven se vrátil do věznice, odkud už se možná nikdy nedostane.

Zdroj: Autor: Jan H Andersen / Shutterstock

Možná ještě hůře než Steven, situaci prožívali jeho rodiče, kteří si toto peklo už jednou prožili a moc dobře poznali, jak je těžké se smířit s bezmocností. Navíc je zahrnovala záplava výhrůžných dopisů, aby se nezastávali vraha. Veškeré sympatie, které lidé po propuštění z nezákonného uvěznění projevovali, byly náhle pryč. Jak jednoduché je manipulovat s davem lidí. Stačí pár reportáží a lidé mají jasno. Čert vem zákon, který pohlíží na člověka před vynesením rozsudku, jako na nevinného.

V očích veřejnosti je Brendon obětí Stevenova bestiálního řádění

Stevenovu situaci ještě ztížil fakt, že podle podaného příběhu to byl on, kdo zatáhl šestnáctiletého Brendona do pozice stíhaného násilníka a vraha. A svědectví, kterým se chlapec do případu zamotal, aniž by tušil, jaké důsledky z jeho výpovědi poplynou pro něj samotného, bude i pro zkušené obhájce těžké vyvrátit.

Přítelkyně, rodiče, bratr i obhájci Stevena povzbuzovali, ale všichni věděli, že situace nevypadá dobře. Obhájkyně, kterou měl Steven přidělenou u prvního případu v rozhovoru uvedla, že si nemyslí, že by byl její bývalý klient schopný takového činu a nebyl by schopný celou akci tak organizovaně a důkladně provést, protože na to není dostatečně chytrý.

Stevenovu situaci ještě ztížil fakt, že podle podaného příběhu to byl on, kdo zatáhl šestnáctiletého Brendona do pozice stíhaného násilníka a vraha.

A co na to místní lidé

Místní lidé jsou přesvědčení, že za vším je šerif a okres Manitowoc. Odškodnění, které Steven žádal za falešné obvinění a vězení, bylo pro tak malý okres ohromující, a tak se situaci pokusili vyřešit jiným způsobem. A možná jim to docela vyšlo.

Mladý Brendon ale matce opakovaně tvrdil, že nic neudělala a že mu vyšetřovatelé pověděli, co má vypovídat. Jeho matka musela obstarat nového právníka a mladík stále naivně doufal, že když řekl, co se po něm chtělo, tak se dostane z nápravného zařízení pro mladistvé delikventy ven. V televizi totiž běžel jeho oblíbený zápas a chtěl ho vidět.

Steven mladíka litoval, Sám dobře nátlak vyšetřovatelů poznal, a to už byl dospělý. Brendon měl v době zatčení pouhých 16 let a chápání dítěte.

Jak případ dál probíhal, se dozvíte v dalším pokračování.

Zdroj: