Zlatá labuť: Gruberová vyhrožuje Evě vyraženými zuby a pracovním táborem, Rudolf přestává zvládat účinky pervitinu

Zlatá labuť: Gruberová vyhrožuje Evě vyraženými zuby a pracovním táborem, Rudolf přestává zvládat účinky pervitinu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Eva prožívá těžké období. Martin, který se rychle ze zatčení oklepal, má pocit, že je třeba Němcům neustále ukazovat, že je u nás nechceme. Mylně se ale domnívá, že jeho zatčení bylo jen malé postrašení. Přece ho pustili domů! A co mu na to Eva může říct? Že to tak jednoduché nebylo?

O svého přítele má strach. Rozmlouvá mu účast na pouti na Říp, která má posloužit jako protestní pochod. Vysvětluje mu, že má u Němců vroubek a neměl by je provokovat. Martin je ale rozhodnutý ukázat, že patří k odboji. Dokonce ignoruje i hlášení Bauchmana, který oznámil, že zaměstnanci, kteří nebudou v den avizované pouti v práci, musí počítat s propuštěním z práce. Martin je také v kontaktu s fotografem Oldřichem Skalským, který po něm chce roznášení protiněmeckých letáků.

Gruber
Gruber | Zdroj: TV Nova

Eva je jako mezi mlýnskými kameny. Strach o Martina je jen jedním z problémů, které má. Gruber o sobě dal vědět a Evě dal jasně najevo, že si chce vášnivé dobrodružství zopakovat. To by snad Eva ještě dokázala akceptovat, ale mnohem horší je to, že Gruberová je těhotná a velmi podezíravá. Z poznámek v bloku svého manžela vydedukovala, že je Eva jednou z jeho hraček, s čímž se nehodlá smířit. Eva její výhrůžky o vyražení zubů a umístění do pracovního lágru bere vážně. Bohužel ale Gruber nechce nic slyšet a dává Evě jasně najevo, že by se jí pomlouvání a obviňování jeho ženy nemuselo vyplatit.

Nepříjemné chvilky zažívá i Alenka. Její bývalý přítel Jakub se zadlužil kvůli kartám u lichváře a dluží opravdu hodně peněz. Alena si prožije těžký okamžik, kdy se z usměvavého zákazníka stane nebezpečný vyděrač, který jí hrozí, že by za dluhy Jakuba mohla zaplatit i ona.

Incident neunikne Ireně, a přestože Alena se jí s touto situací nechce svěřovat, aby to nevypadalo, že po ní něco chce, nakonec během intimního večera v Petrově prázdném bytě Ireně řekne, co se kolem Jakuba děje a že to ohrožuje i ji.

Irena Jakubovi peníze dá pod podmínkou, že už nebude hrát. Ale je otázkou, zda to Jakub, který hazardu propadl, dokáže dodržet.

Lukáš
Lukáš | Zdroj: TV Nova

Lukáš je neustále opilý, protože je přesvědčený o tom, že Martu zastřelila Irena. Nejhorší pro něj je to, že už Martina smrt nikoho nezajímá. V jedné opilecké chvilce se zmíní své tchýni, že by se měla starat o to, kde tráví její dcera Irena noci.

To Kučerovou vede k tomu, aby si zašla jeden večer za Irenou do Petrova bytu, kde teď Irena často je. Její překvapení je ohromné, když tam místo milence najde Alenku. To bude mít do budoucna pro Irenu velký dopad na její pozici v rodinném podnikání.

Ještě předtím však Irena rodinu upozorňuje na měnící se charakter Rudolfa, který je závislý na pervitinu. Jeho německá doktorka pervitin považuje jako velice užitečný lék, který Rudolfovi pomáhá najít si způsob života, ve kterém by byl spokojený i na vozíku. A pravdou je, že Rudolf se po pervitinu cítí silný, svobodný a nezávislý na matce. Na druhou stranu se začíná chovat dost nepředvídatelně.

Jeho chování graduje v okamžiku, kdy Gruberovi vmete velice sebevědomě do tváře, že ve smlouvě o prodeji pozemků Gruberové Kučerovým chybí doložka o jejím čistém árijském původu, což zákon vyžaduje.

Rudolf má sice pravdu, ale nedokázal pod vlivem drog jasně zvážit nebezpečí, které by celá rodina mohla od Grubera a jeho ženy pocítit. Gruber upozornil Irenu, že by si rychle měla v rodině udělat pořádek, protože je evidentní, že z Rudolfa se stala neřízená střela. Pochopení pro drogovou závislost u něj Irena hledala marně.

Bára pátrá po místě, kde je Petr. Od Ireny si jen vyslechla, že se o něj láskyplně stará jeho manželka Markéta. Alespoň jí někdo nosí od Petra dopisy plné romantiky. Ale ani v nich není zmínka, kde Petr je. Mladá žena se tak může jen obrnit trpělivostí a doufat, že se Petr vrátí.

Zdroje článku: