Jak vzpomínal strážmistr Zahálka na natáčení Četnických humoresek

Jak vzpomínal strážmistr Zahálka na natáčení Četnických humoresek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec Erik Pardus (1957–2011) prožil s partou brněnských četníků celou řadu let. Právě role upovídaného strážmistra Zahálky se pro něj stala tou osudovou, ve které si ho všichni televizní diváci pamatují.

Erik Pardus se před kamerou objevil už jako dítě, když mu režisér Moskalyk dal šanci si ve 14 letech zahrát malou roličku v televizním zpracování Babičky. Pardus byl po celý svůj život hlavně divadelním hercem a vytvořil celou řadu zajímavých rolí.

Velké filmové a seriálové role se mu ale celý život vyhýbaly. Přestože zanechal stopu ve více než 50 filmech a seriálech, nejzásadnější roli si zahrál opět pod vedením režiséra Moskalyka jako Zahálka. Svérázný strážmistr byl sice jednou z mnoha vedlejších rolí, ale objevil se ve 29 epizodách. Jeho postava si získala diváckou přízeň bezprostředností a lidovostí. I když občas něco popletl, i to bylo sympatické.

Erik Pardus se se svou četnickou rolí naprosto ztotožnil a byl v kůži Zahálky velice spokojený. Scénář umožňoval hercům improvizovat, takže do role mohl dát i kousek ze své osobnosti. Při natáčení herci často pokračovali ve hraní, i když už bylo oficiální natáčení zastaveno a kamera je přitom dál snímala. Tak se do seriálu dostala i celá řada neplánovaných záběrů.

Strážmistr Zahálka rád vzpomínal na setkání s Libuškou Šafránkovou, se kterou se poznal při natáčení Babičky, kde hrála Barunku.

A od té doby se jejich cesty nepotkaly až do dne, kdy Šafránková přijala od Moskalyka nabídku na roli Karličky.

Strážmistr Zahálka s kolegou Jarým, Foto: © Česká televize

Vlastně jediné špatné vzpomínky oblíbeného strážníka se vázaly k uniformám, které byly velice upnuté, nepohodlné a z neprodyšného materiálu. V létě tak pro herce přicházelo hotové peklo, kdy jim pod uniformami vznikaly bolavé opruzeniny.

Erik Pardus je jedním z řady herců, kteří si v seriálu zahráli a už nežijí. Zemřel po dlouhém boji na rakovinu plic, a to stejně jako jeho kamarádka z dětství, se kterou se v seriálu po letech setkal, Libuška Šafránková.

 

Zdroj: