Potopení lodi Bismarck: Jeden z mála filmů, který připomíná potopenou chloubu nacistického Německa

Potopení lodi Bismarck: Jeden z mála filmů, který připomíná potopenou chloubu nacistického Německa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válečné drama, které najdete i pod názvem Potopte Bismarck!, je černobílý britský válečný film z roku 1960. Film je založený na knize The Last Nine Days of the Bismarck z pera C.S. Forestera, jež vyšla v roce 1959.

Příběh filmu se přímo zabývá operacemi, pronásledováním a potopením bitevní lodi Bismarck královským námořnictvem během druhé světové války.  Ačkoli válečné filmy byly v 60. letech běžné, právě na příběh chlouby nacistického Německa se trochu pozapomnělo. Proto se film setkal s velkou chválou, a to navzdory řadě historických nesrovnalostí.

Film měl královskou světovou premiéru za přítomnosti vévody z Edinburghu v Odeon Leicester Square 11. února 1960.

O filmu

Píše se únor 1939 a na vodu je spuštěna údajně nejsilnější bitevní loď nacistického Německa, kterou Německo zahajuje novou éru moci na moři.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation / © Česká televize

V květnu 1941 britská námořní rozvědka zjistila, že Bismarck a těžký křižník Prinz Eugen se chystají vplout do severního Atlantiku a zautočit na spojenecké konvoje. Z podzemní válečné místnosti v Londýně koordinuje kapitán Jonathan Shepard (Kenneth More) hon na obávaného Bismarcka. Dvě německé válečné lodě se střetnou s Hood a HMS Prince of Wales v Dánském průlivu a čtyři válečné lodě se pustí do smrtícího dělostřeleckého souboje. Bitva vyústí ve zničení a násilný rozpad Hoodu, což šokuje bojovníky na obou stranách. Princ z Walesu je sám a je ostřelován dvěma německými loděmi. Podaří se však poškodit přední část lodi Bismarck. Ten na oplátku zničí místo s kormidlem na britské lodi. Tak začíná vojenská akce, která končí tím, že je nacistická chlouba potopená britským křižníkem HMS Dorsetshire. Loď se potopí rychleji, než stihne celá posádka uniknout.

Určitě nelze přehlédnout v hereckém obsazení jméno Karel Štěpánek. Zahrál si admirála  Günthera Lütjense na lodi Bismarck. Herec Karel Štěpánek se sice narodil v Brně v roce 1899, ale je považovaný za německého herce, který uprchl do Anglie v roce 1940, kde stejně jako mnoho evropských herců – uprchlíků našel uplatnění v zobrazování „germánských darebáků“. Snažil se zřejmě sice držet dál od zásadnější nacistické role, ale jeho údajná záliba v nošení černých uniforem, spojená s přirozeným štěkáním příkazů, spustila jisté pochybnosti, pokud jde o jeho politické preference. Objevil se i v dalších válečných filmech, ale vždy jen na špatné straně.

Ve vysílání 9. 3. 2024 na ČT 2 odpoledne.

Zdroje článku: