Westernové legendy se sešly v detektivním thrilleru Lon McQ. Tuhle pecku si nenechte ujít v sobotu ve 21:40 na ČT2

Westernové legendy se sešly v detektivním thrilleru Lon McQ. Tuhle pecku si nenechte ujít v sobotu ve 21:40 na ČT2
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z posledních snímků představitele westernových rolí Johna Wayna a režiséra akčních filmů Johna Sturgese, westernová kriminálka ze sedmdesátek Lon McQ stále baví!

Neohrožený hrdina Divokého západu

John Wayne začínal jako kaskadér. První výpravnou roli dostal v roce 1930 ve westernu Velká cesta. Během dalších osmi let hrál v šedesáti filmech a stal se nejvyhledávanějším westernovým hercem. Diváci jej označili za neohroženého hrdinu Divokého západu a ve škatulce kovbojského hrdiny zůstal celý život. Ze známějších filmů jmenujme Přepadení (1939), Žlutá stuha (1949), Červená řeka (1948), Rio Bravo (1959) nebo El Dorado (1967). Za roli starého kovboje ve filmu Maršál (1969) získal Oscara. S filmem Střelec (1976) uzavřel John Wayne éru klasického amerického westernu.

Režisér Sedmi statečných

John Sturges se řadí mezi režiséry vysokorozpočtových akčních filmů 50. a 60. let. Během druhé světové války režíroval více jak 40 dokumentárních filmů pro potřeby Armády Spojených států. Začínal jako režisér béčkových filmů, ale postupně se vypracoval k nezávislým filmům. Největší úspěch sklidil s moderním westernem Černý den v Black Rock, za který byl nominován na Oscara. Jeho vůbec nejznámějším snímkem se stal film Sedm statečných (1960).

Setkání westernových legend

John Sturges si nejprve jako Lon McQ představoval svého dvorního herce Stevea McQueena, ten ale roli odmítl. John Wayne si nekompromisního detektiva zahrál jako jednu ze svých posledních rolí. 

Kriminálka s atmosférou starého Seatllu vás vtáhne do sedmdesátých let a nepustí po celý děj.  Film ještě více doplňuje skvělý hudební doprovod Elmera Bernsteina.

Akční snímek Lon McQ s vynikající závěrečnou honičkou na seatttleské pláži si určitě nenechte ujít!