Nejslavnější ruská pohádka se natáčela před 56 lety. Jak se herci z Mrazíka změnili a jaké byly jejich osudy po natáčení

Nejslavnější ruská pohádka se natáčela před 56 lety. Jak se herci z Mrazíka změnili a jaké byly jejich osudy po natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sovětský film z roku 1964 se v Česku tradičně ukazuje každé Vánoce. Překrásná pohádka o Nastěnce a jejím Ivanovi, ve které se objeví i Mrazík, Baba Jaga, zlá nevlastní sestra Marfuša a loupežníci, je každým rokem jasné znamení, že počala vánoční doba. Ale co dělají známí herci dnes?

Natalja Sedychova – Nastěnka

Pro Sedychovou byla Nastěnka první velkou rolí v celovečerním filmu. I když pro ni bylo samotné natáčení docela komplikované, parádně se s tím vypořádala. Hned po natáčení pokračovala studiem na baletní škole. Nejen že školu dodělala s vyznamenáním, časem se dokonce stala sólistkou a zatančila si v jejím oblíbeném „Labutím jezeru“.

Po úspěchu v „Mrazíkovi“ se ale o herectví už moc nezajímala. V roce 1967 se ještě ukázala jako hlavní role ve filmu „Ohněm, vodou a trubkami“, pak si ale dala pauzu až do roku 2007, kdy si zahrála ve filmu „Nejlepší roční období“. 

Inna Churikova – Marfuša

Churikova se, jinak než Sedychová, i po Mrazíkovi nadále zajímala o hereckou kariéru. Nejlepší herecké období si užila nejspíše v sedmdesátých letech, kdy se objevila například ve filmech „Začátek“, „Prosím o slovo“ a „To je baron Prášil“. I aktuálně se ještě objevuje před kamerou, ve filmu se objevila naposledy roku 2015 v úspěšném romantickém snímku „Bez granic“.

Mimo hraní ve filmech se společně s manželem i se synem věnuje dabingu. Jako známá osobnost byla několikrát pozvána do jednodílných speciálních rolích seriálů a televizních pořadů jako tzv. guest star.

Velká většina herců z Mrazíka ale bohužel zemřela. Přesto se někteří z nich až do konce svých životů chtěli objevovat na velkém plátně.

Alexandr Chvylja – Mrazík

Samotného Mrazíka ztvárnil známý ruský herec Alexandre Chvylja. Ve snímku „Ohněm, vodou a trubkami“ si tři roky po Mrazíkovi vyzkoušel jeden z nejtěžších hereckých úkolů: zahrát si dvojroli.

Kromě toho se Chvylja účastnil rozhlasového vysílání a byl členem „Umělecké rady Ústředního studia kinových herců“.

Navíc se po mnoho let objevoval jako Mrazík na vánočních oslavách v Kremlu. Chvylja zemřel 1976 ve věku 71 let.

Eduard Izotov – Ivan

Eduard Izotov měl ze všech herců asi nejtěžší život po Mrazíkovi. Až do 80. let byl sice oblíbeným seriálovým hercem, pak ale začal nehezký pád této ruské hvězdy. Po mnoha incidentech musel Izotov nastoupit do vězení (podle vlastního prohlášení nevinně).

Během svého pobytu ve vězení procházel mimo jiné těžkou depresí, která stále více ovlivňovala jeho fyzický stav.

Tyto deprese vyprovokovaly i silnou alkoholickou závislost. Výsledkem byly tři mozkové mrtvice.

Izotov zemřel 8. března 2003 ve věku 66 let během operace.

Georgij Milljar - Baba Jaga

Milljar je asi nejoblíbenějším a také nejtalentovanějším hercem tohoto filmu. Jeho parádní roli „Babu Jagu“ nehrál jen v Mrazíkovi, ale i ve vícero pohádkách. Díky jeho geniálnímu talentu byl schopný převzít v jednom filmu několik rolí, a člověk by si někdy ani nevšiml, že všechny role ztvárnil jeden herec.

Mimoto byl vynikajícím dabérem, jeho hlas lze slyšet ve velkém počtu animovaných a kreslených filmech. Jeho filmografie zahrnuje více než 200 děl a před kamerou byl ještě krátce před svou smrtí. Jeho posledním úspěšným filmem byl snímek „Až naprší a uschne…“, naposledy se pak na plátně objevil ve snímku „Ka-ka-du“. Milljar zemřel 1993 ve věku 89 let, 3 měsíce před svými 90. narozeninami.