Mrazík aneb pohádka, která i po letech má stále své místo v obýváku nejednoho diváka

Mrazík aneb pohádka, která i po letech má stále své místo v obýváku nejednoho diváka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ačkoliv od natočení kultovní pohádky Mrazík uplynulo víc jak 50 let, českému diváku se snad nikdy neomrzí. Mladičká Nastěnka se sametovou pletí, namyšlený hezoun Ivánek, hloupá Marfuša, vychytralá baba Jaga a k tomu nádherná ruská příroda – kdo by si tuto pohádku nezamiloval?

Jak to ale s natáčením ve skutečnosti bylo? A co všechno herci museli přetrpět?

Jak to bylo s louskáním Marfušiných ořechů?

Zřejmě každý, kdo Mrazíka viděl, si pamatuje kultovní scénu, kdy ohavná Marfuša louská ořechy. Roli Marfuši si zahrála pohledná herečka Inna Čuriková, která se přiznala, že ořechy pomocí svých zubů louskala doopravdy, že žádný trik v tom nebyl. A nejenom to, Inna chtěla z natáčení dokonce utéct. Důvod? Maskéři si skutečně dali záležet, což poznala sama Inna – jakmile se poprvé uviděla v zrcadle, ihned se rozbrečela.

Nelidské podmínky pro herce

S čím nikdo nepočítal, bylo to, že v okolí Moskvy nebude sníh. V roce 1964 skutečně mnoho sněhové nadílky nebylo, a tak se všichni museli přesunout až za polární kruh, na poloostrov Kola. Není se ani čemu divit, že se hercům na natáčení moc hezky nevzpomíná. Museli totiž točit celé dny v obrovské zimě. Ovšem letní scény si užili v rybníce plném pijavic.

Mladá Nastěnka

Nastěnku si v pohádce zahrála herečka Natalja Sedychová, která jako mladá holka si šla za svým. Na konkurz se přihlásila bez souhlasu svých rodičů, bylo jí pouhých čtrnáct let. Ti byli zpočátku proti, ale jakmile byli seznámeni s honorářem, který Natalja dostane, souhlasili bez jediného namítnutí. Tak jako Nastěnka ve filmu, tak i ve skutečnosti dostala Natalja od Ivánka svůj první polibek v životě.

Asi vás překvapí, že roli baby Jagy neztvárnila žena, ale muž jménem Georgij Milljar. Kdo by tuto pohádku nemiloval?